Szeged és környéke

2007.07.11. 16:19

Ibrahim Szegeden nem érez arabellenes hangulatot

Egyes európai országokkal ellentétben Magyarországon nincs arab- vagy muszlimellenesség – állítja több Szegeden élő szíriai és iraki, akik kétkedve fogadták azokat a híreket, amelyek szerint orvosok és más egészségügyi dolgozók állnának a londoni és glasgow-i terrorcselekmények előkészületei mögött.

Oláh Zoltán

Néhány napja, június 29-én Londonban két különböző helyen találtak autóba rejtett, házilag készített pokolgépet. Mindkét jármű csomagtartójában benzin, gázpalackok és szögek voltak. Egy nappal később égő autó csapódott Glasgow repülőterén az egyik várócsarnok bejáratának. A meghiúsított terrorista merényletekkel a brit rendőrség kapcsolatba hozott több külföldi, indiai állampolgárt, köztük orvosokat és az egészségügy más területén dolgozó nőket és férfiakat. A terrorfenyegetettség szintjét Nagy Britanniában azonnal a legmagasabb szintre emelték, ami azt jelenti, hogy az országban bármikor számítani lehet terrortámadásra.

A brit rendőrség szerint a London belvárosában még idejében felfedezett és hatástalanított két autóbomba, valamint a glasgow-i repülőtér bejáratának hajtó égő kocsi egyaránt iszlám szélsőségesek módszerére, vagyis az al-Kaidára utal. 2005. július 7-én a Londont ért terrortámadásokban 52 ember vesztette életét.

– Valami nem stimmel, valami nagyon bűzlik – mondta határozott hangon Ibrahim Szala, aki a hivatalos bejelentések ellenére kizártnak tartja, hogy egészségügyi dolgozók, köztük orvosok képesek lennének olyan terrorcselekményeket megszervezni és végrehajtani, amelyek ártatlan emberek százait ölnék meg. – Az orvos a gyógyításra esküszik fel, nem arra, hogy életeket vegyen el. Az orvosi eskü még az iszlámnál is erősebb – tette hozzá az évek óta Magyarországon, Szegeden élő tanár.

Hasonlóan fogalmazott az a negyedéves szír diák is, aki elöljáróban hangsúlyozta, magánvéleményét osztja meg velünk, egyúttal kérte, nevét ne írjuk le. Azt ő is elismerte, hogy vannak vallási fanatikusok, akik bármire képesek, de szerinte közöttük nem lehetnek az életek megmentésére felesküdött orvosok. Meggyőződése, hogy az angol és a skót eseményeket követő letartóztatások hátterében olyasmi húzódhat meg, amiről a közvélemény még nem tudhatott meg minden részletet. Ez utóbbival egyetértett a szintén egészségügyi dolgozó B. is.

– A világ jelentős részét rettegésben tartó terrorcselekmények egyébként csak akkor szűnnek meg, ha a Közel-Keleten béke lesz, ami viszont a palesztin–izraeli konfliktus rendezésétől függ – mondta a szír diák. – Tárgyalás és tolerancia! E kettő nélkül soha nem lesz béke.

Azt rajtuk kívül más Szegeden élő muszlim – köztük néhány, ugyancsak névtelenséget kérő egészségügyi dolgozó – is elmondta, hogy a terrorcselekmények ellenére velük szemben nincs ellenszenv, de nyugati országokban élő ismerőseiktől tudják, hogy nem mindenütt van így. Az arab diák ezzel kapcsolatban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az iszlám ellen indított keresztes hadjáratok miatt ők soha nem bélyegezték meg a keresztényeket, éppen ezért szerinte érthetetlen, hogy egyes szélsőségesek minden Közel-Keletről érkezőt terroristának tartanak.

– A Gogol utcai új imaházban az imám azt kérte tőlünk, ha mégis találkoznánk ránk nézve negatív véleményekkel, legyünk türelmesek, uralkodjunk magunkon, ne utasítsuk vissza heves szavakkal – árulta el Ibrahim Szala. – Megfogadjuk a tanácsát, ha lesz ilyen, útmutatása szerint járunk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!