Szeged és környéke

2007.07.17. 16:19

Idén most lehet másodszor koporsóval temetni a temetőkben

A szegedi magas talajvíz miatt az idén még csak most másodszor alakult úgy a helyzet, hogy lehet koporsós temetést rendezni. Az viszont most először fordul elő, hogy kényszertemetést kell elrendelni, mert a hozzátartozók nem akarják eltemetni a két éve bérkriptában őrzött családtagjukat.

Dombai Tünde

Három éve okoz gondot Szegeden a magas talajvíz a temetőkben. Annak ellenére sem lehet mindig mindenütt koporsós temetést végezni, hogy az átlagosnál enyhébb tél és száraz hónapok állnak mögöttünk. Idén már másodszor húzódott vissza a nedvesség az önkormányzati sírkertekben annyira, hogy a szabályoknak megfelelően, minimálisan százhatvan centiméter mélyen elhelyezhetők az elhunytak a sírgödörben. A Bajai úti sírkert nagy részén is megint végeznek hagyományos testtemetést. A figyelőkutak és a próbafúrások azt mutatják, hogy a Belvárosi temető harmincegy táblájából már csak mindössze négy-ötben nem szabad az elhunytat hagyományos módon végső nyugalomra helyezni.

Megyei helyzetkép

A szentesi sírkertekben az idén eddig nem okozott gondot a belvíz, a hozzátartozók tarthattak koporsós temetést. Hódmezővásárhelyen május eleje óta nincs akadálya a koporsós temetésnek. Előtte azonban hosszú hónapokig nem lehetett ilyet rendezni a magas belvíz miatt. Makón és térségében hosszú évek óta nem kellett temetési tilalmat elrendelni. A Maros-parti város abban a szerencsés helyzetben van, hogy a temetői magasabb területen fekszenek, így még a belvizes időszakban is volt mindegyik sírkertben olyan terület, ahol a temetkezésnél előírt mélységet teljesíteni lehetett.

Érdeklődésünkre a sírkert vezetője Jároli Jenő elmondta, két elhunyt, akikről korábban – személyiségi jogaik miatt nevük nélkül – megírtuk, hogy három éve várják a végtisztességet, továbbra sem temethető. Hozzátartozóiknak, mivel ők a hamvasztáshoz és más kripta kiválasztásához nem járulnak hozzá, változatlanul a bérkriptás tárolást teszik lehetővé.

Előfordul azonban az ellenkezője is. Noha egy két éve bértárolt holttestet most végső nyugalomra helyezhetnének, és erről az idén másodszor tájékoztatták a családot levélben és személyesen – nem akarják elhantolni. A temetővezető az ő nevüket sem árulta el, annyit viszont közölt, hogy a hozzátartozók semmivel nem indokolták a döntésüket. A bértárolás – havonta nyolcezer forint plusz áfába kerül – viszont nem folytatható az idők végezetéig, ha egyébként a temetési tilalom nem gátolja az elföldelést a kiválasztott parcellában. Mivel ilyen még nem fordult elő a városi temetőket kezelő Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. történetében, tájékoztatták a jegyzőt. Az eljárás folyamatban van. A kényszerhamvasztásról vagy kényszertemetésről, valamint ezek költségének kifizetéséről néhány héten belül várható döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!