Szeged és környéke

2007.07.04. 16:19

Jáksó László igazolhatja az autóvásárlót

Egy fiatal szegedi asszony véletlenül tudta meg, hogy négy éve nem új, hanem egy összetört Skoda Octaviát adtak el neki. A balesetet egyébként Jáksó László okozta, aki figyelmetlen volt és belerohant a Tárkány Autóház Skodájába.

Oláh Zoltán

Egy fiatal szegedi asszony véletlenül tudta meg, hogy négy éve nem új, hanem egy összetört Skoda Octaviát adtak el neki. A balesetet egyébként [namelink name="Jáksó László"] okozta. Az ismert szegedi médiasztár figyelmetlen volt és belerohant az akkor még Tárkány Autóház Skodájába. Mivel az eladó és a vevő nem tudott megállapodni, az ügy valószínűleg a bíróságon folytatódik.

Garzó Anett 2003. október 28-án a Tárkány Autóház Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-től 1 millió 20 ezer forint árengedménnyel, 4 millió 900 ezer forintért vásárolt egy Skoda Octavia Family típusú teszt személygépkocsit. Az autó gyakorlatilag új volt, a kilométeróra állása szerint előtte 600 kilométert futott.

– Tavaly odalépett hozzám egy akkor még számomra ismeretlen férfi, aki azt mondta, látja, hogy három gyermek ül az autóban, csak óvatosságból kérdezi, tudom-e, hogy az általam használt személygépkocsi korábban karambolozott, alaposan összetört, bármikor széteshet – kezdte a fiatal szegedi nő autója történetét.

Garzó Anett kezdetben nem nagyon vette komolyan a férfi figyelmeztetését, mivel úgy tudta, sértetlen, új autót vettek. Aztán mégis megkérdezték a Tárkány Autóház Kft. tulajdonosát, vezetőjét, Tárkány Lászlót, hogy karambolozott-e a Skoda. A válasz a fiatal asszony szerint határozott nem volt. Ezt akkor még tudomásul vették.

– Később, tavaly ősszel ismét találkoztam a már említett férfivel. Régi, 2003. május 14-i újságokat és fényképeket vett elő. Az egy nappal korábban készült felvételeken [namelink name="Jáksó László"] és az én autóm volt látható. A típus, a szín és a rendszám is stimmelt. A Skoda elől is és hátul is rettenetesen össze volt törve. Mint kiderült, Jáksó azért állt a későbbi autóm mellett, mert Grand Cherokee terepjárójával ő törte össze az Octaviát, hátulról belerohant és nekilökte egy Volkswagen Borának. Megdöbbentem, ugyanis én újként vettem meg az autót, ráadásul megnéztem, sem az adásvételi szerződésben, sem a december 15-i úgynevezett Járműkisérő lapon nem tűntették fel, hogy a gépkocsi karambolozott – folytatta Garzó Anett.

[namelink name="Jáksó László"]: Sajnos figyelmetlen voltam!

– Emlékszem a balesetre, hogyne emlékeznék. Sajnos figyelmetlen voltam. Bár azonnal elismertem a felelősségem, bocsánatot is kértem a sérült jármű vezetőjétől, mégis rendőrt hívtam, kértem, hogy szondáztassanak is meg. Az országos lapok közül több is beszámolt a balesetről. Az újságírókat én értesítettem, ugyanis nem szerettem volna, ha utólag bárki, bármikor azt mondhassa, hogy részegen vezetve ámokfutottam a Váci úton. A biztosító másfél millió forintot fizetett ki a Skoda javítására.

Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség társadalmi kapcsolatok főosztályának vezetője azt mondta, a vevőt tájékoztatni kell minden lényeges körülményről, és a fenti esetben a karambol, a jármű sérülése annak számit. Amennyiben ezt az eladó akár jóhiszeműen elmulasztotta, akár rosszhiszeműen szándékosan elhallgatta, viselnie kell a felelősséget. A főosztályvezető hozzátette, a gépkocsi tulajdonosa próbáljon megegyezni az autókereskedővel, ha ez nem sikerül, forduljon bírósághoz.

A Fogyasztóvédő Alapítvány elnöke is hasonlóan fogalmazott. Selmeczi Balázs azt mondta, az autó eladáskor a kereskedő nem hallgathat el semmilyen olyan körülményt (persze amiről tud), ami az adott áru használatát befolyásolhatja. Selmeczi Balázs a konkrét esettel kapcsolatban egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy ez nemcsak a márkakereskedőre vonatkozik, hanem használt autó eladásánál is érvényes.

A fiatal nő megkereste Tárkány Lászlót és amortizációt figyelembe vevő autócserét kért, ám elutasították. Garzó Anett úgy tudja, a biztosító 2003-ban 1 millió 500 ezer forintos kárt állapított meg, ennyit fizettek ki a Skoda Octávia javítására, amit a Tárkány Autóházban végeztek el.
– Nem irreális követeléssel kerestem meg a Tárkány Autóházat, a baleset tényét nem vitatták, a kérésemet ennek ellenére mégis elutasították – mondta Garzó Anett.

A Tárkány Autóház Kft.-nek időközben megváltozott a neve, Tárkány László már cégvezetőként szerepel a jogutód MaxX Szeged Autóház Kft. honlapján, az új ügyvezető Boldvai Ákos lett. A nő megismételte a kérését a MaxX Autóház Kft.-nél, de a tárgyalások megszakadtak. Boldvai Ákos, az autóház ügyvezető igazgatója tegnap előbb mindenféle nyilatkozattól elzárkózott, majd később azt kérte, küldjük el kérdéseinket.
Kiderült, a kérdéseket továbbította Tárkány Lászlónak, aki felhívta szerkesztőségünket, majd hosszas beszélgetés végén közölte, semmit nem írhatunk le abból, amit elmondott. Boldvai Ákos megváltoztatva korábbi álláspontját késő délután már azt mondta, nem válaszol, és semmit nem írhatunk le abból, amit korábban, több telefonbeszélgetésünk alatt mondott.

– Az egy hete elvégzett eredetvizsgálat is megállapította, hogy az autó sérült volt. Nincs más választásom, bírósághoz fordulok – mondta Garzó Anett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!