Szeged és környéke

2007.07.22. 16:19

Kell a klíma, mint a cukor

Szeged - Az egy hete tartó afrikai hőségben egyre többen áhítoznak arra, hogy legalább otthonukban hűvösben tudjanak pihenni. Ezért sokan járják Szegeden is az elektronikai szaküzleteket, hogy légkondicionáló berendezést, ventilátort vásároljanak.

Tombácz Róbert

– Évek óta tervezgetem, hogy veszek egy klímát a lakásba, de eddig mindig csak halogattam. Aztán három nappal ezelőtt már reggel is harminc fok volt a panelban, szóval kezd nagyon elegem lenni ebből a hőségből – magyarázta Kecskeméti József vasárnap délelőtt a szegedi Media Marktban. A hatvanas férfi a bolt pár polcán elférő sovány választékot nézegette, mint mondta, nem gondolta volna, hogy ennyire gyorsan elfogynak a készülékek. Végül egy világmárka nagyjából százezres split klímájára voksolt, ami középárasnak tekinthető ezen a piacon. A férfi a készülék energiafogyasztását nem nagyon figyelte. Azt mondta, most legfeljebb ennyit költhet rá – inkább fizeti később a magasabb áramszámlát.

Tízszer több fogy

Sánta Károly, a szegedi Media Markt ügyvezető igazgatója elmondta: az iszonyatos hőségben nyolcszor-tízszer több légkondicionáló berendezést és ventilátort adnak el, mint egy átlagos nyári napon. A hűtőszekrények iránt is megugrik a kereslet, mert a régebbiek nem bírják a trópusi meleget és gyakran tönkremennek. A legnépszerűbb légkondik a szerelést igénylő split klímák, de sokan keresik a mobil készülékeket is. Többen már azért jönnek, hogy lecseréljék régebben vett berendezésüket: ők főként az energiatakarékosságra és a komolyabb szűrőberendezésre figyelnek.

A klímaárakkal ismerkedett Vigh Noémi is, családjának azonban legalább két készülék kellene, hogy lehűthessék az egész lakást. Azt mondta, itt a legszimpatikusabb számára az a légkondicionáló, ami szűrős, levegőtisztítós, keveset fogyaszt és még jól is néz ki – 220 ezerért. Teljesítménye alapján az talán az egész lakására is elég lenne. A fiatal nő sem vásárolt egyből: azt mondta, előbb megbeszéli a férjével, mert ő jobban ért hozzá, és szétnéznek más helyeken is, hátha megússzák olcsóbban.

Ventilátorból mindössze egy típus, és abból is összesen három darab volt az áruház polcain. A bekapcsolt készülék előtt álló Vincze Béla és felesége a klimatizált üzletben is élvezte a lapátok kavarta kellemes szellőt – bár a tizenkétezres árat kicsit sokallta. Az idős házaspár azért nem a klímákat szemlézte, mert azokat túl drágának találták. Attól is tartanak, hogy magas lesz az áramszámlájuk, és megfáznak a géptől, ha leizzadva belépnek a lakásba. Míg tanakodtak a vásárláson, mi jártunk egyet az áruházban. Amikor fél óra múlva visszaértünk, már csak a bemutató darab maradt a polcon.

Nem győzik a munkát

Legalább egy hetet kell várnia annak, aki a hőségben klímát akar beszereltetni. Ördögh Zoltán, egy klímatechnikával foglalkozó szegedi cég tulajdonosa elmondta: mivel a múlt héten Pesten is elfogyott a készlet és szakember sem volt elég, a fővárosba is többször kellett szállítaniuk és ott szerelniük. Szívesebben szerelik be az általuk forgalmazott klímákat, mert azoknak garantálni tudják a minőségét és a szervizhátterét. A megbízható készülékek ára százezer forint körül kezdődik, amelyek üzemeltetése a két hónapos nyári „hűtési szezonban" nagyjából 12 és 17 ezer forint közti pluszköltséggel jár. A klímahasználóknak azt ajánlja a szakember: ne csak estére, hanem egész napra kapcsolják be a berendezést, mert ilyen rekkenő hőségben a lakásban felmelegedett „tereptárgyak" egy éjszaka alatt nem tudnak lehűlni.

Negyedével több áram fogyott

Energiatakarékosságra szólított fel még csütörtökön Kóka János gazdasági miniszter, kérve, hogy a délután 2-től 6 óráig tartó csúcsidőszakban kisebb fokozatban használjuk a légkondicionáló berendezéseket. A vállalkozásokat és a közintézményeket ugyancsak takarékoskodásra biztatta. A hazai villamosenergia-rendszert irányító Mavir vezérigazgatója, Vinkovits András elmondta, nem volt kimaradás, elég a tartalék. A nagy melegben azonban növekszik a hálózat üzemeltetési kockázata.

A klímaberendezések az ország energiafelhasználását kánikulában akár hatszáz megawattal is megnövelhetik, ez három-négy megye átlagos napi fogyasztásának felel meg.

A Démász Zrt. területén, vagyis a Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyében az egy héttel ezelőtt, vasárnap kezdődött hőség következtében 7,5 százalékkal, kedden már 15 százalékkal fogyasztott több áramot a lakosság, mint egy átlagosan meleg napon. Ez a mennyiségi ugrás annyit jelent, mintha egy Szentes nagyságú várost kapcsoltak volna még rá a hálózatra.

A hét végén a fogyasztás egynegyedével nőtt, ez pedig hozzávetőlegesen olyan sok villanyt jelent, mintha még egy Szeged nagyságú város lépett volna be a rendszerbe. Az áramszolgáltató becslése szerint egy átlagos – 1,2 kilowatt teljesítményű – klímaberendezés 1900 forinttal növeli havonta a család villanyszámláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!