Szeged és környéke

2007.07.02. 16:19

Két szegedi iskolaépület új gazdára talál majd

Átalakult a szegedi iskolaváros szerkezete, bruttó 670 millió forintért eladó két volt suli épülete. A szegedi óvodák is összébb költözve kezdik szeptemberben az új nevelési évet. A városban 53-ról 51-re csökken a tagóvodák száma.

Újszászi Ilona

A szegedi óvodák is összébb költözve kezdik szeptemberben az új nevelési évet. A városban 53-ról 51-re csökken a tagóvodák száma: a Rigó utcai óvodát július elsejétől megszüntetik, a Hóbiárt basa utcai óvoda működtetését pedig augusztus 31-étől átveszi a szeged-csanádi egyházmegye. A Rigó utcai épület eladásáról már döntött a szegedi közgyűlés: bruttó 108 millió forintért találhat új gazdára – tudtuk meg [namelink name="Solymos László"] alpolgármestertől.

Az általános iskolák közül az alsóvárosi intézményhez tartozó klebelsbergtelepi tagiskolát, illetve a Kodály és a Kolozsvári téri két sulit megszünteti az önkormányzat. A Klebelsberg Kunó által alapított iskola nyolcvanéves épületét a Kincsesház Általános Iskola kapja meg. Furcsaság, hogy ez az alapítványi iskola eddig a Kodály téren, az önkormányzati fenntartású iskolával társbérletben lakott. Az alsósok és felsősök, no meg a felszerelés „szétszóródásával" már kiürült Kodály téri épület is új, de kamasz lakókat kap: a külső-belső renoválás után oda költözik az „összeházasított" Kossuth Zsuzsanna és a Tisza Lajos középiskola.

Költöztetés, őrzés

Az iskolák ide-oda költöztetése, illetve az üresen maradt, új gazdára még nem lelt épületek őrzése komoly feladatot ró e nyáron a szegedi Nevelési-oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatára (NGSZ). De a változásokkal járó anyagi teher is nagy: csak a Kodály téri iskolaépület fölújítása 54 millió forintba kerül. Ugyanakkor az értékesített oktatási épületekből befolyt minimum 778 millió forintot nem „pántlikázzák" – hangsúlyozta [namelink name="Solymos László"] alpolgármester –, hiszen ennek többszörösét költi az önkormányzat a szegedi oktatásügyre, illetve az intézmények felújítására.

A Kossuth Zsuzsanna Középiskola és Szakiskola néven egyesülő, szeptembertől a Kodály téren működő intézmény elhagyott két épületét eladná Szeged önkormányzata. [namelink name="Solymos László"] alpolgármester kérdésünkre válaszolva azt mondta: a volt Kossuth középiskola Gutenberg utcai épületéért minimum bruttó 280 millió, a Tisza szakközépiskola József Attila sugárúti épületéért legalább bruttó 390 millió forintot szeretne kapni a város.

A megváltoztatott helyzetű iskolák többségét elsősorban a gyereklétszám csökkenése miatt szüntette meg, illetve vonta össze Szeged önkormányzata. Ezzel szemben az újabban Móra Ferenc Általános Iskolaként emlegetett Kolozsvári téri intézményt a szegregáció, vagyis a roma tanulók 80 százaléknál magasabb aránya miatt szüntette meg. Az nyáron elköltöztetett önkormányzati intézmény helyét a Waldorf alapítványi iskola veszi bérbe – 15 évre. Tehát a Kolozsvári tér környékén szeptembertől júniusig ismét hallható lesz gyerekzsivaj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!