Szeged és környéke

2007.07.27. 16:19

Kevesebben kapják ingyen az iskolai könyveket Szegeden

Szeged - Nem lehet Szegeden használt tankönyvet kapni. Az antikváriumok nem veszik át és az egyetlen erre szakosodott vállalkozás is bezárt a közelmúltban. Az ok: állandóan változtatják a könyvek szerkezetét a kiadók. A használt könyvekre pedig lenne igény, mert az ingyenességre jogosultak körét szűkítették.

Cs. Gát László

Már akadnak szülők, akik keresik a használt tankönyveket. Kiss Mária olvasónk két gyermekét egyedül neveli, és nincs pénze új jegyzetek vásárlására. – Ingyenes tankönyvre gyermekeim nem jogosultak, ezért használtakat szeretnék vásárolni. Egyelőre nem tudom, merre induljak el. Az iskolában ilyet nem árulnak – panaszolta az édesanya.

Szegeden több mint 3500 család van, akik a januári jogszabály-módosítás után az idén szeptemberben már nem jogosultak ingyenes tankönyvre.
A szegedi antikváriumokban használt tankönyveket kerestünk, de sehol sem találtunk. Dudás Istvánné az egyik antikvárium résztulajdonosa elmondta: a '90-es évek elején még átvették a használt tankönyveket, mert kiszámítható volt az eladhatóság. – Akkoriban nem változtatták egyik évről a másikra a tananyagot – magyarázta Dudásné. Egy másik antikvárium üzletvezetője, Chovanecz György szerint az is probléma, hogy a már nem használt könyveket a tanulók szülei nem is vitték be az antikváriumokba.

A használt könyvek általában a MÉH-ben kötnek ki. A szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna is azt tapasztalta, hogy papírgyűjtéskor a gyerekek rengeteg tankönyvet visznek bekötegelve, és dobják fel a teherautóra.

Három éve még nem volt probléma a használt könyvek beszerzése, hiszen Szegeden, a Boros József utcában működött a Libellus kereskedés. A cégvezető neve elhallgatását kérte, de beszélgetésünkkor érződött: mindent tud a témáról. Az üzlet hat évig működött, négyszáz méteres polcrendszeren tárolták a bizományban átvett könyveket. A vállalkozó azt mondta: az a probléma, hogy a kiadóknak engedélyezett az ötszázalékos szerkezeti változtatás a könyveken, és ezzel élnek is.

– Megváltoztatják a fotókat, újratördelik az oldalakat. Ezáltal az iskolák kénytelek minden évben „új" könyveket rendelni – árulta el az üzletember. Hozzátette: nagy bátorság és óriási tudás, tájékozottság kellene annak, aki használt tankönyvekkel foglalkozó vállalkozást ebben a helyzetben elindít.

Hunyadi Csaba antikvárius nemrég még azon törte a fejét, hogy átveszi a használt tankönyveket. Aztán – mint mondta – rájött, hogy új helyiséggel és munkatársakkal nem tudja bővíteni vállalkozását.

[namelink name="Kardos János"], a szegedi önkormányzat oktatási, kulturális és sportiroda vezetője német példát említett, ahol három évig semmit nem lehet változtatni a tankönyveken. Információnk szerint Japánban ötévente lehetséges a változtatás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!