Szeged és környéke

2007.07.26. 16:19

Megállt az idő a szegedi térképen

Komoly bajban lenne az a turista, aki a Vaszy Viktorról elnevezett teret keresné Szegeden. A Széchenyi téri Tourinform pavilonban kapható hatalmas, 660 forintos térképen ugyanis híre-hamva sincs a térnek. Mint ahogyan az M5-ös autópálya Szeged–Röszke szakasza, valamint a Bajai és a Dorozsmai utat összekötő elkerülő út is csak épül a térkép szerint.

Horváth Levente

Az impresszum szerint 2005 augusztusában zárták le az adatokat azon a Nyíregyházán készült Szeged-várostérképen, amelyet a Széchenyi téri Tourinform pavilonban vásároltunk 660 forintért. Az atlaszon idegenforgalmi információkat, házszámozást, buszvonalakat és a megállók helyét is megtaláltuk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire pontos a topográf, megfelelően tudnak-e tájékozódni rajta a városba látogató turisták.

Hová tűnt a Hiúz és a Teve?

A Vadaspark lakóparkot sem érdemes keresni a Nyír-Karta Bt. 2005 augusztusában lezárt Szeged térképén, azt ugyanis nem tüntették fel. Így egy egész állatkerttől fosztják meg a városba látogatókat, hiszen itt található a Hópárduc, a Teve, a Hiúz és a Láma utca is (a Cégregiszter által kiadott 2007-es térkép feltünteti ezeket az utcákat). Ellenben az egykoron a park területén található, de ma már nem létező Damjanich János honvéd kollégium felirata ott virít a térképen. 

Legszembetűnőbb, hogy az M5-ös autópálya Szeged–Röszke szakasza, valamint a Bajai és a Dorozsmai utat összekötő elkerülő út csupán tervezetként szerepel a térképen. A baktói városrészben is akad néhány baki: négy évvel korábban az 56. utcát lakossági kérésre – egy itt lakó egykori munkásőr kezdeményezésére – Akácos utcára keresztelték, a térképen azonban még a régi számozott utcanév szerepel. Sebaj, így legalább New Yorkban képzelheti magát a Szegedre látogató turista, ha az 56. és az 59. utca sarkára beszél meg randevút. A városrész Erdőkerülő és Erdészház utcáit sem találni a térképen. Tápén a Horgony és a Madarász utca által határolt terület, a Tanító tér is szellem placc. A belvárosban is akad olyan tér, amelyet keresve sem találtunk: a Belvárosi mozi és a színház közötti Vaszy Viktorról elnevezett teret. A térképkészítők viszont nem maradtak le arról, hogy az Új-Petőfitelepen a korábbi Bronz utcát néhány éve Bronz sorra keresztelték.

A Szeged térkép hátoldalán a belvárostérkép és az utcajegyzék mellett néhány Csongrád megyei település – Deszk, Domaszék, Röszke, Sándorfalva, Szatymaz, Tiszasziget, Újszentiván és Zsombó – térképe is megtalálható, akárcsak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparké.
A város hivatalos portálján, a www.szegedvaros.hu weboldalon szintén a Nyír-Karta Bt. térképe díszeleg. A felhasználók három különböző méretben tölthetik le. Ez azonban pontatlanabb, mint a nyomtatott utódja, hiszen ezen 2003. január 10-én zárták le az adatokat.


Őszre új térkép a Firbás Stúdiótól

A szegedi Firbás Térkép Stúdió digitális állománya naprakész várostérképpel rendelkezik, de az utolsó nyomtatott változat három éve jelent meg. – Szeptemberre várható a negyedik, javított kiadás, ami már tartalmazza a legfrissebb változásokat: a lakóparkokat, az egyetemi intézeteket, az autópályát és az elkerülő utakat, a házszámozást és a kiskerti utcaneveket – mondta el Firbás Zoltán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!