Szeged és környéke

2007.07.13. 16:19

Nem várnak vendégeket a Csongrád megyei kastélyok

Ötcsillagos szállodává alakította volna a megye legszebb kastélyát Nagymágocson egy befektető, aztán eltűnt. Az épületet meg lehet nézni, de fotózni nem szabad. A vendéget másutt is fogadják, ha jön, de nem várják.

Ötcsillagos szállodává alakította volna a megye legszebb kastélyát Nagymágocson egy befektető, dunántúli színvonalat ígért – aztán eltűnt. Az épületet meg lehet nézni, egy nővér a turistacsoportot is körbevezeti, de fotózni nem szabad, hiszen ez egy otthon. A vendéget másutt is fogadják, ha jön, de nem várják. Szerencséje van annak a régi kastélynak, amelyet kórházként, iskolaként, kollégiumként használnak. Mert Kiszomboron, a Rónay család fészkében például zsákvarró üzem működik.

A megye legszebbnek mondott kastélya, a nagymágocsi Károlyi család fészke 1896–97-ben épült. Ha egy turistacsoport véletlenül tudomást szerezne róla, és meg szeretné nézni, a vezetőjének a megyei telefonkönyvben, Nagymágocs neve mellett meg kellene keresnie a Kastélyotthon számát – 63/363-642 –, és fel kellene hívnia.

Idegenvezető nővérke

A megyei önkormányzat birtokában lévő historizáló, neobarokk stílusú épületet igenis meg lehet nézni, kívül-belül: a nővérek közül valaki szívesen körbevezeti a vendégeket – ám egyvalami tilos: fényképezni, filmezni, a lakók személyiségi jogai miatt.

A mágocsiak leszoktak arról, hogy büszkék legyenek erre az épületre, hiszen szinte csak baj van vele. A szociális otthon semmiben sem felel meg az ilyen intézményekkel szemben támasztott előírásoknak. Modern, új épületbe kellene költöztetni a lakókat, de erre nincs pénz. Ezért örült meg nagyon a megyei közgyűlés, amikor tavaly az Arawana Kft. azzal állt elő, megveszi a kastélyt, és helyette épít a megyének új otthont. A kft.-vel szerződést kötöttek, a faluban is reménykedtek: a cég beszállt volna a csatornázásba. Minden érintett örült annak, hogy végre itt is megtört a jég, hiszen az a normális, hogy nemcsak beszélünk a történelemről, meg is kell becsülni a múlt értékeit. A kastélyok egyre komolyabb idegenforgalmi vonzerőt testesítenek meg világszerte, de míg Erdélyben Drakula gróf emléke, Angliában a szellemek vonzzák a vendéget, a mi épületeinkben csak a pénztelenség kísért.

Az Arawana ötcsillagos szállodává alakította volna a kastélyt, huszonhat lakosztályt, élményfürdőt, búvárok oktatására alkalmas medencét, hajóroncsokat, kalózszigetet, lovardát tervezett. Végül egyszerűen eltűnt. Péter Árpád, a megyei önkormányzat sajtóreferense arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szerződés most hivatalosan is fölbontatott, minden marad a régiben.

A Dunántúl már Nyugat-Európa

A millenniumi kastélyprogram keretében húszmilliárd forintot költöttek el Magyarországon, a Dunántúlon egymás után újulnak meg a régi nemesi lakóhelyek. A Közép-Európai Kastélyútnak hivatalos állomása lett a nagycenki Széchenyi-, a keszthelyi Festetics-kastély, valamint a kőszegi, a sárvári és a sümegi vár. Hamarosan bekerül ebbe a körbe a fertődi Esterházy-, a körmendi Batthyány-kastély, a nagyvázsonyi és a cseszneki vár, illetve a sitkei fogadó is. Megyénkben a legtöbb nemesi épületet három família építtette: a Pallavicini, a Návay és a Károlyi család.

Térzene a toronyból

A másik kilenc Csongrád megyei kastély olyan messze van a dunántúli móditól, mint Makó Jeruzsálemtől.

A kiszombori Rónay család 1859-ben emelt romantikus kastélya a helyi önkormányzaté. Szegvári Ernőné, a település polgármestere sajnálja, hogy a jókora ingatlan egy része üresen áll. A ma is használható helyiségekben egy zsákvarró üzem működik több mint egy évtizede.
– Évtizedeken át mezőgazdasági tárolónak, szárítóüzemnek használták, ma már nincs olyan állapotban, hogy látogatható legyen, bár a toronyba fel lehet menni – mondja a polgármester asszony. – Jelesebb ünnepeinken már többször is volt rá példa, hogy a toronyból térzenét szolgáltattak, a falunapra és augusztus 20-ára is ezt tervezzük.

A hatalmas tetőfelületet 2000-ben pályázati forrásból sikerült renoválni, az önkormányzat levéltári, könyvtári raktárként képzelné el jövőbeli hasznosítását, a milliárdos nagyságrendű felújításhoz uniós forrásra számítanak. Nem valószínű, hogy valaha is turisztikai célokat fog szolgálni.

Korszerű és kihasználtságát tekintve is hatékonynak nevezhető idősotthon működik a megyei önkormányzat tulajdonában álló óföldeáki Návay-kastélyban. Az ezredfordulón felújították és kibővítették, most jó állapotban van. Csak a hozzátartozók számára látogatható.

Az árpádhalmi önkormányzat tulajdonában lévő, historizáló stílusú Károlyi-Berchtold kastély 1898-ban festői környezetben épült. Itt működik a falu általános iskolája, a könyvtár és a művelődési ház. Az önkormányzat a jövőben is közösségi célokra használja, de nyitott a nagyközönség számára. Évente festik, a tetőt tavaly felújították: viszonylag jó állapotban van.

Az 1765-ben, barokk stílusban épült derekegyházi Károlyi-Weiss kastélyban a megyei önkormányzat fogyatékosokat ápoló otthont működtet. Előzetes bejelentkezés után az udvaron és a parkban lehet sétálni, de az ápoltakra való tekintettel nem lehet bemenni. Messziről nézve tűrhető állapotban van. A megye szívesen megválna az épülettől, úgy, ahogyan a nagymágocsitól.

Repülőgépről gyönyörű

Az 1773-ban épült késő barokk szegvári kastély az államé, felújításáról a kormány döntött: 1,2 milliárd forintért renoválja a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. Az önkormányzat és a művelődési ház kiállításokat és közösségi programokat rendez benne. Később talán nemzetközi régészeti tábornak ad helyet, mert Szegváron találták a hatezer éves híres Sarlós istent. Lehet, hogy ide jön a [namelink name="Szász Endre"]-hagyaték, ha megtetszik az épület Szász Lulának.

A deszki Gerliczky-kastély 1884-ben épült, historizáló stílusban, és a mellkasi betegségek szakkórházának ad helyet. Korábban meg lehetett látogatni, ma a főigazgató, Bálint Beatrix engedélyét kell kérni ehhez, ami természetes, ez egy egészségügyi intézmény, nem múzeum.

Repülőgépről, odafentről nagyon szép látványt nyújt. A makói Csanádi püspöki kastély a XVIII. század vége felé épült, klasszicista stílusban. A Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium kollégiumáé. Az iskola igazgatónője, Héjja Margit Aliz nővér szerint épp most nem alkalmas arra, hogy megnézze bárki is. Azért nem, mert ott most „nagyon nyári állapotok uralkodnak".


Pallavicini-kastélyok

Az ópusztaszeri Pallavicini-kastély az 1880-as évek végén épült, nevezetes vadászatok alkalmával főrangú vendégek szállásul is szolgált. A szép park közepén álló, historizáló stílusú kastélyt a II. világháború után államosították, ma a Csongrád Megyei Önkormányzat pszichiátriai otthont működtet benne mintegy háromszáz beteggel. – A néhány éve elhunyt Pallavicini Károly őrgróf tudomásul vette, hogy nem kaphatja vissza az államtól. Az épület viszonylag jó állapotban van, folyamatosan karbantartják. A helybeliek elfogadják, hogy megyei önkormányzati tulajdonban van, nincsenek a községnek tervei a kastéllyal – mondta el Makra József, Ópusztaszer polgármestere. Úgy tudjuk, akadtak már érdeklődő befektetők, de elriadtak attól, hogy meg kellene oldaniuk a betegek elhelyezését, ha szeretnék megvásárolni az épületet.
Pallavicini-kastélynak mondják azt a sándorfalvi épületet is, amely 1957 óta iskolaként működik, jelenleg hét alsó tagozatos osztályteremmel. A szép, neoklasszicista épület nem is igazi kastély, csak az uradalmi ügyintéző otthona és irodája volt egykor, de a grófnak is fenntartottak benne néhány helyiséget. Legutóbb az ezredfordulón újították fel, így jó állapotú az épület, amit egyesek szeretnének újra régi fényében látni, mások szerint ilyen felesleges rongyrázást nem engedhet meg magának Sándorfalva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!