Szeged és környéke

2007.07.31. 16:19

Őssejtkezelés Szegeden

Akár már a jövő évtől őssejtátültetéssel gyógyíthatják a vérképző szervi betegségben szenvedőket az egyik szegedi klinikán. A szaktudás és az átépítési tervek már adottak, a kivitelezéshez azonban még hiányzik húszmillió forint.

Hazánkban csak néhány betegség kezelésére alkalmazzák ezt a terápiát, ezért kell külföldre utaznia a lapunkban többször bemutatott Péntek Norbinak, vagy Varga Ádámnak.

Körülbelül fél-egy éven belül őssejtátültetés indulhat a szegedi II. belgyógyászati klinika és kardiológiai központban. A megfelelő szakmai felkészültség már rendelkezésre áll a legkorszerűbb terápiák egyikének megkezdéséhez. A klinika épületének szükséges átalakításához a tervek elkészültek és a kivitelezőt is könnyen meg lehetne találni. Ám – az őssejtterápiás részleg létrehozását kezdeményező Borbényi Zita hematológus professzortól megtudtuk – a dél-alföldi régióban úttörő vállalkozás helyszínének kialakításához hiányzik legalább húszmillió forint. Valójában csupán ennyin múlik, hogy hamarosan több, eddig nehezen kezelhető, gyógyíthatatlannak tartott beteget elindítsanak a gyógyulás útján.

Ázsia kilóg a sorból

A nemzetközi őssejtterápiás szakmai protokollba nem fér bele a szigorú klinikai vizsgálatokkal kevéssé alátámasztott kínai vagy orosz eljárások alkalmazása, ezért egyelőre nálunk is csak kevés betegségnél vállalják fel az efféle kezelést. Ezért továbbra is külföldre kell utaznia őssejtkezelésre például azoknak a gyerekeknek is, akik sorsával többször foglalkoztunk lapunkban.

Kínában kaphat kezelést a születése közben agykárosodást szenvedett Varga Ádám.A kezelések többmilliós költségét – lapunk segítségével – magánszemélyek, alapítványok és cégek adakozásából fedezték a szülők. Így kaphat őssejtterápiát Moszkvában a balesetben lebénult Péntek Norbi, vagy Kínában a születése közben agykárosodást szenvedett Varga Ádám.   Csakis a nemzetközi szakmai protokollnak megfelelő, biztonságos őssejtterápiát alkalmaznának, semmiféle kísérleti eljárásba nem fognak – hangsúlyozta a professzor. Ez azt jelenti: csak a vérképző szervek betegségeit, jellemzően a nyiroksejtes daganatban szenvedőket kezelnék a korszerű eljárással.

A terápia európai elterjedtségét az mutatja, hogy évente nagyjából húszezer őssejtbeültetést végeznek el az öreg kontinensen. Hazánkban jelenleg két fővárosi centrumban, valamint Debrecenben és Pécsett kezelnek felnőtt betegeket ezzel az eljárással. Gyermekekben őssejtátültetésre Budapesten kívül Miskolcon van még lehetőség. A vidéki egyetemi centrumok közül egyedül Szegeden nem áll még rendelkezésre ez a terápia, így a régióban vérképzőszervi betegség miatt kezelt betegeknek eddig Budapestre vagy Pécsre kellett utazniuk.

Borbényi Zita becslése szerint évente nagyjából húsz, elsősorban a régióban élő beteg kezelésére nyílhat lehetőség Szegeden, ha az Őssejt Terápiás Részleg létrejön. A beavatkozást évente előre meghatározott számban fizeti az OEP, így a betegek számára az eljárás jelenleg ingyenes. Van lehetőség arra is, hogy külföldi betegeken, korlátozott számban – ha a hazai várólista lehetővé teszi – költségtérítéssel elvégezzék a kezelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!