Szeged és környéke

2007.07.31. 16:19

Strand vagy légkondi

Szeged - Sokak szerint a diákmunka „szívás". Nem elég, hogy a diákok keveset keresnek, gyakran a legalja munkákat bízzák rájuk. Mezőgazdasági idénymunkák a tűző napon, hajnali árufeltöltés, szórólapozás az utcán a 40 fokban. Aki azonban jókor van jó helyen, kifoghat egy-egy kellemesebb melót is. Ilyeneket kerestünk.

Cserkúti Máté két hónapja dolgozik a Ligetfürdőben. Vízőrként kezdett, ma már hat diák munkáját irányítja folyamatosan. Az ő felügyelete alá tartozik a pancsoló, az élménymedence és a csúszdák.

– Egyik nagy előnye ennek a munkának, hogy szeretnek ismerkedni a lányok. Sokszor leszólítanak – tér a lényegre Máté. Elég feltűnő, ahogy le-föl mászkál a vízparton pólóban, síppal a nyakában. Tényleg mosolyognak rá a csajok. Egy órára 400 forintot kap, éjszakai fürdőzéskor a dupláját. A munka azonban nem csak a medencék felügyeletéből áll. Sokszor neki kell elcsípni a belógókat. Sokan próbálkoznak a hátsó kerítésen keresztül. Az idei rekordfogás: kilencven ember egy nap alatt. Miközben beszélgetünk, elszólítják, hígítót kell keresnie, ugyanis egy lány beletenyerelt a frissen kékre mázolt aknafedőbe.

Néha pakolni is segít: hypót, kénsavat, hűtőgépet – vagy amit éppen kell. A gyerekekre nagyon oda kell figyelni, „mert sokan azt hiszik, hogy tudnak úszni, miközben nem is". A büfésnek is gyakran besegít egy-egy ingyenfagyiért cserébe.

Miskolczi Andrea egyetemista, albérletben lakik Szegeden. A mélykúti lány azért kereste fel a Fürge Diák Iskolaszövetkezetet, hogy némileg tehermentesítse szüleit, emellett egy balatonlellei nyaralásra gyűjt. Nem bírja a meleget, ezért irodai munkát szeretett volna. Szerencsés: a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztárban dolgozhat. A tűzforró utcáról betérve hűvös fogadja. Máskor 24 fok van, de ma egy fázós kolléga miatt 26 fokra tekerték a légkondit. Andrea éppen fogászati és háziorvosi ambuláns jelentéseket iktat. Azért van szükség a munkájára, mivel akik itt, a Gyógyító-megelőző Ellátási Osztályon dolgoznak, nem érnek rá ezekkel foglalkozni. Mióta betanították, önállóan iktat. Nem szigorúak vele, de lazsálni sem hagyják.

– Szeretem a kollégáimat, jó társaság. A munka viszont monoton, nem igényel túl nagy tudást, csak odafigyelést – meséli. Lassan elfogy a feladata, de reméli, a következő hónapban ismét szükség lesz rá. Feleslegesen aggódik. Kaluzsa Attila, a Fürge Diák szegedi képviseletének vezetője szerint a precíz, hatékony diákmunka iránt mindig nagy a kereslet.

D. T. A.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!