Szeged és környéke

2007.07.27. 16:19

Szentesnél és Makónál sok a parlagfű

Parlagfűirtásra nemcsak felszólítást küld július elseje óta a hatóság, hanem meg is bírságolja a gondatlan ingatlantulajdonosokat. Szegeden egy hónap alatt 98 bejelentést kapott az önkormányzat az allergén gyomnövénnyel szennyezett belterületekről.

Parlagfűirtásra nemcsak felszólítást küld július elseje óta a hatóság, hanem meg is bírságolja a gondatlan ingatlantulajdonosokat. Szegeden egy hónap alatt 98 bejelentést kapott az önkormányzat az allergén gyomnövénnyel szennyezett belterületekről. [namelink name="Ácsné Gunda Judit"] az általános igazgatási iroda vezetője elmondta: 28 bejelentés nyomán egyelőre a tulajdonosokat azonosítják, további 27-et már levélben felszólítottak a gyomirtásra. 25 esetben pedig már helyszíneltek is, és tapasztalataik azt mutatják, hogy hatásos a figyelmeztetés.

Három ingatlan gazdáját kellett eddig megbírságolni, azokon a magánterületeken el is rendelték a kényszerkaszálást. Szegeden eddig megközelítőleg tizenöt hektárnyi parlagfüves területet ellenőrzött a hivatal, a megyei külterületek gyomosságát vizsgáló vásárhelyi növény- és talajvédelmi szolgálat száz hektáron razziázott. Hódi László igazgató elmondta, harminckilenc esetben kezdeményeztek eljárást. Átlagosan a legkisebb mértékű, 20 ezer forintos bírságot szabták ki, mert kis földterületeket találtak parlagfűvel szennyezettnek. Ezek elsősorban elhanyagolt földek, tarlók. Tizenöt hektáron kényszerkaszáltattak már, főként szántók szélén. A megyében eddig Makó és Szentes környékén talált a hatóság parlagfüves területeket.

Késik a parlagfű virágzása, a száraz forróság miatt még nem szórja fertőző pollenszemeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!