Szeged és környéke

2007.07.31. 16:19

Szúrós-virágzó kaktuszok

A végén a legszúrósabb kaktusz is virágba borul. Ez nemcsak a Kaktusz virága című, Szegeden az előző színházi évadban nagy sikerrel játszott komédia tanulsága, hanem Makai Zoltánné Éva tapasztalata is. Az algyői asszony nyolc éve gyűjti a kaktuszokat.

„Tudja Isten, hogy mi okból szeretem, de szeretem!" – vall Petőfit idézve szenvedélyéről Éva. Mert a pozsgások és a szúrós kaktuszok változatosságát annyira vonzónak találja, hogy a Mars téri piacon, az algyői búcsúban, a szarvasi arborétumban járva újabb és újabb növényt vásárol.

A száznál is több cserép most a kertbeli almafa alatt és a teraszon „nyaral". Télen viszont a családi ház nappalijában foglal minden helyet – a szekrény tetejétől kezdve, a polcokon át egy külön állványig. Ilyenkor a család többi tagjában föl-föllángol a gyűjtőszenvedély elleni szenvedély.

„Néha megy a szurka-piszka a szúrós-szőrös kaktuszok miatt – ismeri el Éva. – Pedig nem csak szúr, gyógyít is e növény. Például az aloe vera levelének zselés belsejét használtam már, mikor késsel vágtam meg a kezem, de akkor is, amikor zsír freccsent a karomra. Fájdalomcsillapító és gyulladás gátló hatása meggyorsítja a gyógyulást. A kaktuszok látványa a lelkemet melengeti. De a család is gyönyörködik például a tigrismintájú szirmokban, vagy épp az égő vörös, tölcsér alakú virágban." Mert júliustól kezdve hol az egyik, hol a másik kaktusz (még a legszúrósabb is) virágba borul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!