Szeged és környéke

2007.07.13. 16:19

Téglagyár is épül Afganisztánban

Egy tárgyalódelegáció tagjaként Afganisztánban járt Kozma József szegedi szocialista országgyűlési képviselő, aki szerint a helyiek elfogadják a külföldieket, a magyarokat kifejezetten kedvelik.

Oláh Zoltán

– Afganisztánban a közép-kelet-európai országok közül Magyarországon kívül önállóan egyiknek sem áll a vezetése alatt Tartományi Újjáépítési Csoport – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Kozma József"] szegedi országgyűlési képviselő, a parlament külügyi bizottságának alelnöke. A szocialista politikus két napot töltött a közép-ázsiai országban, tagja volt a magyar külügyminiszter tárgyalódelegációjának. Szerdán Kabulban részt vett Göncz Kinga vezető afgán politikusokkal, többek között Hamid Karzai afgán elnökkel folytatott tárgyalásain, csütörtökön pedig Baglán tartományban felkeresték a magyar Tartományi Újjáépítési Csoport állomáshelyét.

[namelink name="Kozma József"] nagyon jelentősnek ítéli a magyar szerepvállalást. Kijelentette: az újjáépítési programok legfontosabb célja, hogy a háborús országban normalizálódjon az élet. Arról is beszélt: biztonsági okokból mindenhová kommandósok kísérték őket. Kabulból az észak Baglán tartományba német katonák szállították a magyar delegációt, az utat helikopterrel tették meg, a védelmüket is fegyveres helikopterek biztosították.

Magyarország 200 katonával tavaly vette át a több mint 760 ezer lakosú, 21 ezer négyzetkilométer területű Baglán tartomány újjáépítési csoportjának vezetését. Hazánk az idén és jövőre 500-500 millió forintot biztosít a költségvetési tartalékból a különböző civil fejlesztési projektek megvalósítására. Hamarosan elkezdik egy téglagyár felépítését, ahol a Pakisztánból az országba visszatérő menekültek dolgoznak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!