Szeged és környéke

2007.07.02. 16:19

Tilos a tarlóégetés Csongrád megyében, mégis meggyújtják

Törvény tiltja a tarlóégetést, mégis egy hónap alatt a megyében négy ilyen tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Látszik, szándékosan meggyújtották, majd a büntetéstől tartva otthagyták a határt, ez pedig veszélyes.

Kormos Tamás

Törvény tiltja a tarlóégetést, mégis egy hónap alatt a megyében négy ilyen tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Látszik, szándékosan meggyújtották, majd a büntetéstől tartva otthagyták a határt, ez pedig veszélyes. Legutóbb Szentes mellett több kilométeren át égett a határ. A levegőtisztasági törvény szerint aratás után be kell szántani a földön maradt szalmát.

Csongrád megyében június elseje és július másodika között négy esetben is fellobbanó tarlótüzek adtak munkát a tűzoltóknak. Június 21-én Vásárhely mellett égett a földeken maradt száraz növénymaradvány. Három nappal később Szentes és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunszentmárton között volt tarlótűz.

A legnagyobb tarlótűzről viszont lapunk is beszámolt. Ez 29-én történt, Szentes és Derekegyház között négy város tűzoltói küzdöttek a lángokkal, mert szalmabálák is meggyulladtak. Július elsején pedig Balástya térségében égett a tarló. Személyi sérülés sehol sem történt, jelentősebb anyagi kár nem keletkezett. A tűzoltók mind a négy esetben szakértők bevonásával vizsgálják a tüzek okát.

Szöllősi Sándor ezredestől, megyei katasztrófavédelmi igazgatótól megtudtuk, hogy szabálysértést követ el az, aki tarlót éget. Ebben az esetben nincs a kiszabható bírságnak alsó és felső határa, hanem mindig az esetlegesen okozott kár nagyságától függ. Ha sikerül is megállapítani a tűz keletkezésének okát, akkor is ritka az olyan eset, hogy megyénkben valakit emiatt megbüntettek volna. Az ezredes hozzátette, most nem csupán a tarlóégetés, hanem mindenféle tűzgyújtás tilos a nagy szárazság miatt térségünkben. Ez alól még a kiskerti gazégetés sem kivétel.

– Növényvédelmi szempontból hasznos ugyan a tarlóégetés, de a levegőtisztasági törvény több éve tiltja – nyilatkozta lapunknak Hódi László, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója.

A szakember kiemelte, korábban lehetett engedéllyel tarlót égetni. Ilyen volt például, ha a gazda bejelentette: gombabetegség támadta meg a növényeit, ilyenkor égethetett, hogy pusztuljon el a gomba is. Ma már nem adnak ki semmiféle engedélyt.

A növényvédelmi szakember hozzátette, manapság égetés helyett tárcsázással vagy sekélyszántással lehet megszabadulni a földeken maradt növényrészektől. Ezzel még a parlagfű-mentesítési kötelezettségének is eleget tesz az ingatlan tulajdonosa, aminek elmulasztását július elseje óta büntetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!