Szeged és környéke

2007.07.25. 16:19

Versenyt fut az idővel Eszenyi Enikő és csapata

Elmosta az eső a Marica grófnő kedd esti próbáját, ezért a pénteki premierig versenyt fut az idővel Eszenyi Enikő és csapata. A Kossuth-díjas színésznő először rendez a Dóm téren – szeretné felfrissíteni, megújítani a sokszor lenézett műfajt, az operettet.

Hollósi Zsolt

A kánikula ugyan elmúlt, de az esővel az izgalom is megérkezett a Dóm térre: kedden nem tudták megtartani a Marica grófnő esti próbáját. A produkció rendezője, Eszenyi Enikő tegnap kora délután úgy döntött: bár nincs már hőség, mégsem a tűző napon próbálja behozni a lemaradást, csak öt órára hívta a szereplőket. Az összes jegy elkelt a három előadásra, a szabadtérin szokatlanul merész díszletekről beszél a fél város.

– A tradíciókat nem szeretném elfelejteni, nem akarom kiforgatni az operettet, de bizonyos frissítésekre feltétlenül szükség van – mondja Eszenyi Enikő, aki szerint a színpadkép olyan, mintha egy útrészletet nagyítottak volna ki. – A gyöngédséget és melegséget sugárzó pitypangokat gyerekkorunkban mindannyian fújtuk, de le is tapostuk, annyira közönségesnek számítottak. Még a pipacsnak is több becsülete volt. Arányaiban ezt a virágot illeszthettük leginkább a női cipőhöz, ami Marica grófnő világát jelképezi. De fölösleges is erről többet beszélni, a nézőknek szeretném meghagyni a szabad asszociáció lehetőségét.

Sűrű évad várja

Eszenyi Enikőre a szegedi munka után filmforgatás vár. Utána rövid pihenés következik, majd felkészül a kőszínházi évadra. Hamvai Kornél átdolgozásában, a Marica grófnőt is vezénylő Silló István közreműködésével állítja színpadra a Vígszínházban Beaumarchais darabját, a Figaro házasságát. Színésznőként is sok repertoáron maradó darabban láthatja a közönség, és járja az országot A gyönyörben nincs középút című estjével, amivel Szegeden már bombasikert aratott. A jövő évad egyik szenzációjának ígérkezik: Frank Wedekind nevezetes darabja, a Lulu címszerepében is bemutatkozik a Pesti Színházban.

Eszenyi Enikő és csapata nem vidéki hakninak tekinti a szegedi bemutatót, kemény munkát követelnek. – Akikkel nem dolgoztam még, biztosan furcsának találják, hogy szinte parancsszavakat ordibálok a mikrofonba, de egy ilyen méretű produkciónál, ahol sok a közreműködő, ez nem megy másképp. Két hónapig a Vígszínházban egy sokkal kisebb színpadon próbáltunk. Itt az arányok hirtelen megváltoztak, minden más formát kapott. A keddi próbánkat ugyan elmosta az eső, de bízom benne, hogy behozzuk a lemaradást. Sokkal egyszerűbben is megoldhatnánk a jeleneteket, de én ragaszkodom ahhoz, hogy határozott íve legyen annak, ahogyan a járművek felbukkannak a színpadon. A gépek üzembiztos működtetése óriási figyelmet igényel, alkalmazkodni kell a viszonyokhoz – ecseteli a nehézségeket Enci. Azt is elárulja: a hajnalig tartó próbák feszültségét a kihalt Tisza-parton ücsörögve-beszélgetve vezeti le. Az utóbbi években nem volt annyit friss levegőn, mint most.

Noha először kapott itt feladatot, a Dóm tér nem számított ismeretlen terepnek számára. – Volt férjem, Kaszás Attila sokat játszott itt, a Nyomorultaktól a Háry Jánosig mindegyik produkcióban láttam. Sík Ferenc mellett ültem 1988-ban, amikor A bestiát állította színpadra. Akkor még álmomban nem gondoltam, hogy egyszer majd én is itt rendezek. Fantasztikus csapat jött most össze. Nemcsak a Maricát alakító Lukács Gyöngyi világklasszis, hanem saját szerepkörében Nagy Ervin és Nyári Zoltán is. A közismert, népszerű kollégákon kívül sok fiatal színész is szerepel a darabban, akik azért fontosak, mert nincs ugyan nagy szerepük, de segítenek megteremteni az atmoszférát. Ahhoz, hogy egy ilyen darab siker legyen, roppant fontosak a táncosok is. A Szegedről indult Duda Éva és asszisztense, ifjabb Zsuráfszky Zoli csodát művelt a Szeged Táncegyüttes tagjaival és a budapesti táncosokkal. Szakács Györgyi csodás jelmezeket tervezett, Kentaurnak pedig nemcsak a díszletért tartozom köszönettel, hanem azért is, hogy hajnalig segít világítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!