Szeged és környéke

2007.07.03. 16:19

Webgazdasági iskolát nyitnak szeptemberben

Szeptembertől 74-en tanulnak majd az első magyar webgazdasági szakközépiskolában, Erdőkertesen. Informatika, programozás, webfejlesztés, on-line marketing is szerepel a szakmai programban, melynek kidolgozásában az SZTE adjunktusa, Horváth Gyula is szerepet vállalt.

R. Tóth Gábor

– Az Erdőkertesen létrehozott első magyar webgazdasági szakközépiskola a világhálóval kapcsolatos ismeretek oktatását, kompetenciák kialakítását segíti, koncentrálva a webfejlesztésre és -üzemeltetésre, webdesignra, weborientált vállalkozásmenedzsmentre. A diákok informatikát, programozást, honlap-üzemeltetést, digitális képalkotást, reklámkommunikációt, médiagazdaságtant, on-line marketinget is tanulhatnak itt – mesél az országban egyedülálló kezdeményezésről [namelink name="Horváth Gyula"], a Szegedi Tudományegyetem Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék adjunktusa, aki segédkezett az intézmény szakmai programjának kidolgozásában.

Hosszú évek tapasztalata segítette ebben, hiszen már 1991-ben – Imreh Balázzsal, a tanszékcsoport azóta elhunyt akkori vezetőjével és Csibor Zoltánnal, a webgazdasági szakközépiskolát alapító és üzemeltető alapítvány titkárával – létrehozott egy konferenciát, amely mára a legnagyobb hazai informatikatanári találkozóvá nőtte ki magát. A középfokú oktatást új ismeretek, módszerek megismertetésével segíti.

– Figyeljük, milyen igényei vannak a társadalomnak, a piacnak. Tavaly érlelődött meg az elképzelés, hogy a világháló elterjedésére reagálva már középfokon tegyük lehetővé speciális ismeretekkel rendelkező szakemberek képzését. Nagy szükség van erre, hiszen már kisvállalkozások is üzemeltetnek webes információs rendszert – indokol [namelink name="Horváth Gyula"], utalva arra, hogy a webgazdasági szakközépiskolában hallottakat a standard képzésben nem tanulják meg a diákok. Ugyanitt nemcsak informatikai, hanem gazdasági és társadalmi ismereteket is szerezhetnek, hogy megfeleljenek az információs társadalom elvárásainak.

Az iskolát üzemeltető alapítvány az országos hálózat kialakítását is tervezi, így akár már a következő tanévtől indulhat Szegeden is a képzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!