Szeged és környéke

2007.08.16. 16:19

A Bánk bán is visszatér a szegedi Dóm térre

Szeged - Visszatér a tavaly bemutatott Bánk bán-produkció is a Dóm térre: Erkel Ferenc operáját holnap és hétfőn este láthatja a közönség. A címszerepet az operafilmmel népszerűvé vált Kiss B. Atilla énekli, Melinda pedig az esküvőjére készülő Keszei Bori lesz.

Hollósi Zsolt

A Rudolf után visszatér a tavaly bemutatott Bánk bán-produkció is a Dóm térre: Erkel Ferenc operáját holnap és hétfőn este láthatja a közönség. A címszerepet mindkét előadáson az operafilmmel népszerűvé vált Kiss B. Atilla énekli, Melinda pedig az esküvőjére készülő Keszei Bori lesz.

„Az előadás, amit mindenkinek látnia kell" – ezzel a szlogennel ajánlja a Szegedi Szabadtéri Játékok Szikora János tavaly sikerrel bemutatott rendhagyó Bánk bán-produkcióját, amit szombaton és hétfőn ismét műsorra tűznek a Dóm téren. A rendezői koncepció a politika helyett a magánéleti szálat, Bánk és Melinda személyes drámáját helyezte a középpontba.

A címszerepet évtizedeken át Simándy József énekelte nagy sikerrel a szabadtérin – neki is köszönhető, hogy a Bánk bán lett az egyik legtöbbször játszott opera. Méltó utódjának tartják a Kolozsvárról indult Kiss B. Atillát, aki Káel Csaba operafilmjének főszereplőjeként ugyancsak országos népszerűségre tett szert. Tavaly a premieren akkora vastapsot kapott a Hazám, hazám után, hogy [namelink name="Kesselyák Gergely"] karmester megismételtette vele az áriát. Most mindkét előadáson őt hallhatja a publikum.

Csík György míves kidolgozású, csodaszép jelmezeket és puritán díszletet tervezett. A színpadkép egyetlen hatalmas, rugalmasan használható fémmonstrum, amelynek középső része egy átlátszó szerkezet: nem a nézőtér, hanem a dóm felé lejtő negatív lépcső. Amikor ezen lépkednek a figurák, úgy tűnik, mintha falon járnának. A rendezés meglepő ötlete volt a különleges japán bábszínház, a bunraku eszközeinek felhasználása: szürreális, denevérszerű, vészjósló fekete figurák kísérték a főszereplőket.

Ünnepi közvetítés

Az operakedvelők – immár hagyományos turisztikai attrakcióként – az augusztus 20-i állami ünnepen idén is ingyenesen nézhetik meg Szegeden a fesztivál utolsó előadásának, a Bánk bánnak a közvetítését. A Tér-Film-Zene Fesztivál záróakkordjaként az Aradi vértanúk terén felállított óriásmonitoron lehet látni az előadást. Az opera mindkét előadására kaphatók még jegyek is: 18-ára a belépők 90 százaléka, 20-ára 70 százaléka talált már gazdára.

A produkcióban kaszkadőrre is szükség van, mert a harmadik felvonás elején Melinda a monumentális díszlet tetejéről, nyolc méter magasról veti magát a „Tiszába". Erre a nyaktörő mutatványra a szerepet megformáló énekesnő nem vállalkozhat, így a 29 éves szegedi Göncz Sándor, a szegedi Tigers csoport tagja ugrik majd, aki Melindáéhoz hasonló parókát és hálóinget kap. A színpadon 1,8 méter magasan nagy dobozokat halmoznak egymásra, amire 6 centiméter vastag szivacsréteg is kerül, erre kell zuhannia. Esés közben fél fordulatot tesz, azaz háttal kell érkeznie, hogy minél nagyobb felületen fogják fel a dobozok. Semmilyen védőeszköz nem lesz rajta. Olyan a világítás, hogy szinte semmit sem lát, a fekete mélységbe kell ugrania.

Melinda szerepében Keszei Bori tér vissza, aki a West Side Story Mariájaként 2000 nyarán debütált a Dóm téren. A tehetséges fiatal szoprán tavaly még a bécsi Staatsoper tagjaként lépett fel. Az elmúlt négy évben közel harminc különböző szerepbe állt be Bécsben. Legutóbb Zerlinát énekelt a Don Giovanniban. Rengeteg koncertje is volt, a régi bécsi városházán például többek között Kodály-dalokat énekelt, Frankfurtban és Mannheimben pedig Schönberg- és Berg-estet adott. A
Staatsoperrel az évad végén bontott szerződést, most szabadúszóként próbálkozik. Melindát énekelte már az Operaházban is. A Gertrudist alakító Wiedemann Bernadettel a legjobb barátnők, azt mondja, sokat köszönhet neki, évek óta ő az énektanára. Csodálatos a hangja, és tökéletes az énektechnikája, mindig élmény vele énekelni.

Keszei Bori a két szegedi Bánk bán-előadás után rövid pihenést engedélyez magának, majd nagy esemény következik: Budapesten oltár elé vezetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!