Szeged és környéke

2007.08.30. 16:19

A diákok elfáradtak a vakációban

Ami még két és fél hónapja olyan távolinak tűnt, megérkezett: mindjárt megint becsengetnek, az iskolások nyári szünetéből már csak három nap maradt. Vajon mivel töltik szabadságuk utolsó hetvenkét óráját?

Kiss Gábor Gergely

Két és fél hónapja – a nyári szünet első napján – számoltunk be a kis- és nagydiákok vakációs terveiről. „Buli, alvás" – fogalmazta meg akkor a két hónap programját egy, a Tápai Antal Szakközép- és Szakiskolába járó lány. Az akkori mosolyt tegnap már némi komorság váltotta fel a diákok arcán: szünidejük mindössze három napra olvadt.

Megtudtuk, a sok pihenésben is elfáradhat az ember. Legalábbis Szandi szerint, aki barátnőjével, Szilvivel üldögélt tegnap délelőtt több órán át egy Bartók téri padon. Elfáradtak, mondták, de hogy mibe, azt maguk sem tudták. Ezek után nem is lepődtünk meg a lányok utolsó szabadnapjainak programján. A Tömörkény gimnázium leendő harmadikosai pihenéssel töltik majd idejüket. – Azonkívül? – érdeklődtünk. – Tanulás biztos nem lesz – jelentette ki Szilvi. Bár tegnap már nem tudtak nagyon mit csinálni, a szünidőt meghosszabbítanák – hat hónapra. – Akkor bőven maradna időnk szánkózni is – utaltak arra, mi maradt ki az életükből a nagy szabadság alatt. Amivel még hadilábon állnak – micsoda meglepetés –, azok a kötelező olvasmányok. Szandi nem is tudta, hogy mit adott ki nyárra elolvasásra a magyartanár, Szilvi úgy emlékezett, valahova felírta a könyvek címét.

Nemcsak ezek a lányok, a többi középiskolás is – nincsen rá jobb szó – csak nézett ki a fejéből tegnap. – Már csak punnyadunk – válaszolt egy háromfős diákcsoportból a legéberebb, Tamás. Ezért meg sem lepődtünk igazán, amikor a Tömörkény bejárata előtt véletlenül kihallgattuk két lány beszélgetését. Egyikük, csak úgy odasúgva barátnőjének, hogy lehetőleg senki ne hallja, töredelmesen bevallotta: neki egy kicsit már hiányzik az iskola. Őszinteségének jutalma: barátnőjének szívből jövő megvetése.

Amíg a középiskolások a padokon kókadoztak a délutáni melegben, sportosabban töltötte a szabadság egyik utolsó napját a Tabán Általános Iskolába járó Bakos Márkó és Seres Dániel. A negyedikes, illetve hetedikes fiú a Belvárosi híd alatt horgászott, és azt mondták, az utolsó három nap mindegyikén lejönnek még a Tiszára. Tegnapi fogásuk egy keszeg volt, de Dani elmondta, az ő rekordja idén nyáron egy három és fél kilós tükörponty, amit édesanyja rántva szervírozott fel a családnak.
Márkónak egyébként az idei volt az utolsó, Magyarországon töltött vakációja. Két hónap múlva családjával együtt Franciaországba költözik.

Amíg az általános és középiskolások tegnap még hátizsák és iskolatáska nélkül lófráltak a városban, az egyetemisták közül sokan öltönyben-kosztümben a pótvizsga keserveit élték át a különböző karokon. Így Deák Péter is, aki jogtörténet szigorlatból bukott. – Egész nyáron külföldön dolgoztam, amikor pedig szabad voltam, tanultam. Hacsak lehet, többet nem hagyok vizsgát szeptemberre. Remélem, sikerül, és megkezdhetem jól megérdemelt, háromnapos vakációmat – mondta jegyzeteibe temetkezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!