Szeged és környéke

2007.08.21. 16:19

Bordányi bevásárlás: benzin, bor baráti áron

Bordány - Többször megírtuk, hogy a nagyvárosból az olcsóbb megélhetés végett települnek ki a családok a Szeged környéki falvakba. De bizonyos szolgáltatásokért is egyre többen elmennek a drága városból a környékbeli kistelepülésekre. Békebeli árakkal találkozhatnak például – Bordányban.

A Szeged felől Bordányba érkezőket mindjárt egy akció fogadja: a település szélén álló benzinkút öles betűkkel hirdeti, hogy itt bizony 11 forinttal olcsóbban tankolhatunk. Hogy mihez képest, azt nem tudni, mindenesetre a 95-ös 276,90 forintos literenkénti ára ottjártunkkor több, mint meggyőző. Az autógázt sem aranyban mérik, egy literért 147 forintot kell leszurkolni. A vonzó üzemanyagárnak mi sem tudtunk ellenállni, megitattuk a járgányt.

– Nézzen valami finom görögdinnyét is, csak 69 forint kilója – javasolta a kutas. – Köszönjük, de inkább a shopban néznénk szét – és már nyitottuk is ki a boltocska ajtaját. Kétliteres szélvédőmosó folyadékot 500 forintért találtunk, egy szegedi kúton majd a duplájáért emeltünk le egy hasonlót.

– Szegedről kevesen járnak ki hozzánk, de a helyiek és a közeli településeken lakók itt tankolnak – elegyedtünk beszélgetésbe Török Zoltánnal. Azt is megtudtuk a kutastól, hogy a havi nagybevásárlás miatt a városba kocsikáznak, de egyébként helyben is meg tudnának venni mindent, három nagyobb élelmiszerbolt is található a településen.

– Itt nincsenek annyira elszaladva az árak, mint Szegeden. Bordányban egy 600 négyzetméteres telket már egymillió forintért meg lehet vásárolni, és egy 10-15 éves családi ház sem kerül 12-15 milliónál többe – árulta el a benzinkutas.

Néhány száz méterrel arrébb, egy kisbolt előtt is leparkoltunk. Az apró üzlet diszkontárait egy szupermarket is megirigyelhetné: egy üveg sört 120 forintért, tojást 25 forintért, egy liter rostos narancslét 140 forintért kapni. Egy kisfiú pulykamellfilét vitt volna, de csalódnia kellett, azt nem árultak a boltban. – A tejterméket, a kenyeret, a felvágottat és a dohányárut itt veszik meg, ezért nem utaznak be a városba. Egyébként sem vagyunk drágák, a multik csak az akcióikkal tudnak olcsóbbak lenni, mint mi – bizonygatta az ABC tulajdonosa, Csordás Zoltánné.

Bakó Mihályné harminc éve lakik a településen, és bár Szegeden dolgozik, sohasem vágyott a városi életre. – A Gesztenye étteremben 450 forint az előfizetéses menü. Nagyon jól főznek, mert még Zákányszékre is hordják innen az ebédet – állította.

A kocsma, a Viking áraira is kíváncsiak voltunk, ugyanis a helyi fiatalok itt alapoznak hétvégenként a közeli Club 1001 diszkóra. Folyóborból mért kisfröccsöt 40, nagyfröccsöt 70 forintért gördíthetnek le a torkukon. Az üveges Ászokért vagy egy korsó Borsodiért egyaránt 190 forintot kell fizetniük. Mielőtt megpillednének, 120 forintért ihatnak meg egy kávét. Egy feles Unicum 320 forintba, ugyanennyi Grant's whisky 400 forintba kerül – itt vékonyabb pénztárcával is hangulatba kerülhetnek. – Szegedről és Mórahalomról is sokan járnak át, mert itt olcsóbban bulizhatnak. Egy éve vettem át a helyet, de még egyszer sem emeltem árat, mert abból csak morgás lenne – beszélt üzletpolitikájáról a bérlő, Király Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!