Szeged és környéke

2007.08.05. 16:19

Csillámporos Barbie-s kontra egyszerű hátizsák

Bár szeptember elseje még távol van, az írószerboltokban már most megvásárolhatjuk a csemeténk iskolakezdéshez legszükségesebb tanszereket. A legtöbb szülő igyekszik minél kevesebb pénzből megoldani ezt. Megnéztük mennyit kell fizetni, ha mindenből a legdrágábbat vagy éppen a legolcsóbbat választjuk.

Bobkó Anna

– Ez túl egyszerű! Tavaly az Adriennek is tollas volt, ilyet akarok! – akaratoskodott az egyik szegedi papír-írószer boltban egy kislány. Anyukája engedett a hisztinek. A rózsaszín tollakkal díszített csillámporos íróeszköz így került a kosárba a többi csiricsáré holmi közé. A kasszánál így több mint hatezer forintot fizetett az ötödikes kislány tanszereiért.
Kíváncsiak voltunk, mennyiből úszták volna meg a vásárlást, ha mindenből a legolcsóbbat választják.

Ezért kiválasztottuk a legszükségesebb tanszerekből a legolcsóbbat és a legdrágábbat az első, ötödik és nyolcadik osztályosok számára.
Talán az első osztály kiegészítőiért kell fizetni a legtöbbet, hiszen ilyenkor mindenből új kell. A boltban található lista segített a válogatásban.

Iskolatáska, tolltartó, füzetek, ceruza, betűsín, ecset, zsírkréta, hegyező, radír, vonalzó, órarend – és ez csak néhány a lapon felsorolt majd ötven tétel közül. A legskótabb megoldás szerint mindössze 3021 forintot kellene fizetnünk. Ha azonban engedjük gyermekünket az árutól roskadozó polcokról szabadon válogatni, jóval többet fizethetünk. Hiszen míg egy sima füzetcímke 19 forintba kerül, a trendi Witch-es 49-be. A tolltartó lehet zipzáros henger alakú 690-ért vagy rózsaszín Barbie-s 990-ért. Mindenből a drágább darabot választva 5689 forint lenne a kontó, és akkor még nem is választottuk ki az üzletben kapható legdrágább táskát 9999 forintért.

Az ötödiket kezdő gyermekünknek már nem kell annyi apróságot válogatni, mint betűsín, gyurma vagy korong, azonban sokkal több füzetre van szüksége. Egészen pontosan 21 darabra, melyeknek ára a legolcsóbb verzió szerint 330, a legdrágább szerint 3058 forint. A miliméter papírt, körzőt, derékszögű vonalzót, szögmérőt, vadiúj iskolatáskát és a többi elengedhetetlen dolgot megvásárolva legkevesebb 3773 legtöbb 16 ezer 512 forintot kellene fizetni.

Nyolcadikosunk vadiúj, de hagyományőrző holmija 3528 forint lenne. Ők azonban már extrán trendi spirálfüzetek közül válogathatnak. A legmenőbb a műanyag borítós fiatal csajokat ábrázoló, amely 2200-3500 forintba kerül. Találtunk még esernyő alakú tollat 1119-ért és pókemberes hegyezőt 399 forintért. A végösszeg így 9453 forint lett volna – amennyiben csak egy trendi füzetet engedünk gyermekünknek. Ha azonban a matekot, az irodalmat és még a történelmet is ilyenbe akarja jegyzetelni, akkor 12 ezer 570 forintot kellene otthagynunk a boltban.

Egy apuka a sok giccses holmi láttán viccesen azt mondta kisfiának – és talán neki volt igaza: – A füzeteket majd újságpapírba csomagoljuk, a ceruzáidat bicskával hegyezzük, iskolatáskából meg jó lesz a tavalyi. Majd addig hordod, míg ki nem szakad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!