Szeged és környéke

2007.08.14. 16:19

Derkovits fasor, a ''fekete ló''

Nem járhatnak személyautók a Derkovits fasor Temesvári körút felőli végén, mert az Égáz-Dégáz Zrt. csövet cserél. A fasor egyszer már több mint egy évig járhatatlan volt.

Gonda Zsuzsa

Acélvezetéket cserél műanyag vezetékre a Égáz-Dégáz Zrt. a Derkovits fasor Temesvári körút és Közép fasor közötti szakaszán. A buszok továbbra is használhatják a munkálatok miatt fele szélességű úttestet, a személyautók nem. Ezt közlekedési tábla jelzi, ami – tegnap láttuk – nem mindenkit érdekel. Délelőtt tízkor két munkással találkoztunk, akik elmondták: fényképezőgépünk láttán visszafogták magukat az autósok, máskor sokkal többen hajtanak a tilosba.

– Elhúznak mellettünk, hogy csak úgy lobogna a hajunk, ha lenne. Ha pedig figyelmeztetjük őket, akkor odavetik, hogy mi közünk hozzá. Más azt állítja, hogy nem látta a táblát – mondták a csöveket hegesztő kivitelezők.

A közlekedést bonyolítja, hogy a Közép és Derkovits fasor kereszteződésében a Töltés utca felől érkezőket mobil közlekedési lámpa fogja meg, mielőtt jobbra vagy balra rákanyarodnának a Közép fasorra. A lámpa azért érdekes, mert a Közép fasoron nincs párja, vagyis a kereszteződésben csak azokat tereli, akik a Töltés utca irányából érkeznek. Néhányan figyelembe vették, mások nem.

Folytatás a jövő héttől

Jövő hétre készül el a Derkovits fasor a Közép fasorig, majd folytatják a csőcserét a Töltés utcáig. A rekonstrukció ideje alatt ezen a szakaszon is csak autóbuszok járhatnak majd. Dolgoznak a Bokor utcában is, itt várhatóan szeptember közepére végeznek. Addig ez az utca a Szentháromság felől egyirányú.  – A Derkovits fasor „fekete ló" – fogalmazott [namelink name="Farkasné Pocsai Blanka"] újszegedi önkormányzati képviselő. A csatornázás és az útfelújítás itt 2002 nyarán fejeződött be, addig több mint egy évig nyelték a port, tűrték a sarat, nélkülözték a buszt az itt lakók. Erről annak idején lapunk többször beszámolt. Novák Gyulától, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. vezérigazgatójától megtudtuk: a Derkovits fasor új burkolatát a csatornázás után a Töltés utcáig építették meg. Mivel a mostani gázvezeték csere a fasor többi részét – a Töltés utca és a Temesvári körút közötti szakaszt – érinti, így nem kell felbontani a 2002-ben épített utat. Az azonban tény: a Derkovits fasor újra járhatatlan.

Karácson László, az Égáz-Dégáz Zrt. szegedi kirendeltségének műszaki vezetője közölte: a 80-as évek második fele óta folyamatosan cserélik Szegeden az acélvezetékeket a korszerűbb polietilén (PE) gázvezetékekre. Évente 5-7 kilométert haladnak, még 50 kilométernyi cserére váró acélvezeték húzódik a város alatt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!