Szeged és környéke

2007.08.16. 16:19

Elkapkodták az ingyenjegyeket

Szeged - Ismét óriási volt az érdeklődés a szabadtéri és a szegedi szimfonikusok vasárnapi ajándékkoncertje iránt: az ingyenes tiketteket néhány óra alatt elkapkodták tegnap a szabadtéri Kárász utcai jegyirodájában. A Dóm tér színpadán a 125 éve született Kodály Zoltán művei csendülnek majd fel.

R. Tóth Gábor

– Ide veled most nem állok be, kisfiam – mondta egy anyuka a gyermekének tegnap a Kárász utcán, röviddel 10 óra előtt. Megértettük: az Átrium Üzletházban található szabadtéri jegyirodától egészen az utca másik végéig kígyózott a sor.

– Miért állnak? – kérdezte egy idős nő barátnőjétől. – Valamilyen jegyeket osztanak a szabadtérire – válaszolta, helyesen: a szabadtéri és a szegedi szimfonikusok vasárnapi, este 9 órakor kezdődő ajándékkoncertjére lehetett ingyenes tiketteket kapni, személyenként két darabot.

Mégis vastag köteg belépővel lépett ki az utcára, családtagjaihoz Fekete Zsolt. – Na, ki hova ül? Én a Londonba fogok – vetítette előre, hangsúlyozva: még bérmakeresztapját is elhívta a koncertre. A nyolc jegy ára pedig az volt, hogy az egész család sorba állt.

Érdemes volt időben érkezni, az ingyenjegyeket tavaly és idén is egy-két óra alatt elkapkodták. Jutott még belőlük a pedagógusként dolgozó Rakonczai Jánosnénak, aki elmondta, minden évben eljön férjével az ajándékkoncertre. – Sajnáltuk, hogy tavaly elmosta az eső, most jobb időben reménykedünk. Kodályt szeretjük – ezért örömmel fogadtuk a repertoárt –, fogalmazott, arra utalva, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar [namelink name="Gyüdi Sándor"] vezényletével vasárnap a 125 éve született Kodály Zoltán műveiből válogat majd.

Felcsendül Kodály első zenekari darabja, a Nyári este, és egyik legpezsgőbb műve, a Galántai táncok is.
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megrendezett kétrészes hangverseny második felében a Háry Jánosból adnak elő részleteket.

Tokody Ilona énekli Örzse, Busa Tamás Háry, Szvétek László pedig Marci bácsi szólamát. Közreműködik a Vaszy Viktor Kórus és a Pavane Táncegyüttes. Mivel az ajándékkoncertet a két szabadtéri Bánk bán-előadás között rendezik meg, a szimfonikusok a díszlet miatt nem tudnak a színpadon játszani, mint a korábbi években; most a zenekari árokból muzsikálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!