Szeged és környéke

2007.08.21. 16:19

Ezer emberből már csak hárman tapétáztatnak

Hiába bújik hozzánk selymesen, a tapéta a szakember szerint egyre inkább kimegy a divatból. Bútorfelújításhoz mindenesetre még vásárolnak a papírtekercsekből.

Kiss Gábor Gergely

Mickey egér tekercsenként 800-ért, mély habosított virágos kétezerért, olasz selyem ennek a duplájáért. Neonzöldes pink beütéssel az emósoknak, sokszínű csíkos a változatosság kedvelőinek. Szeged egyik tapétadiszkontjában néztünk körül a több tucat különböző színű és anyagú papírtekercs között.

Séta közben igazi retroérzés lett úrrá rajtunk, pedig a falra szánt papírlapok is haladtak a korral: a 70-es, 80-as években épített és átadott panellakások sárgásbarna színvilágú egyentapétái az elmúlt rendszerrel együtt talán örökre eltűntek a történelem süllyesztőjében. Van viszont selymes tapintású tapéta, a virágcsokrok díszítésére hajazó kreppszerű anyagból készült darab, de Schwartz Mária üzletvezető elmondása szerint leginkább az apró virágmotívumokkal díszített, habosított fajtákat keresik.
A festék azonban erősebb a papírnál: az üzletben ottjártunkkor mindössze egy vásárlóval találkoztunk. Etelka sem eredeti funkciója szerint akarta felhasználni a tekercseket: fal helyett a konyhabútorát díszítik majd a rolnik.
– Új bútorra nincsen pénzem, így a tapétával újítom fel a konyhát – mondta az asszony, majd rácsodálkozott néhány igazán extra színű gurigára. Egy rikítózöld mellett hosszan tanakodott: hova illene leginkább? Ebben a képzeletbeli versenyben a nyaraló nyert. A vásárlói réteg? – Inkább a kevésbé tehetős osztályból kerül ki – tudtuk meg az üzletvezetőtől.

Megkérdeztünk egy szobafestőt is: hányszor kell havonta megküzdenie a tekercsekkel? – Ezer emberből hárman tapétáztatnak – beszélt tapasztalatairól Lázár Sándor. Az ok egyszerű: mivel a mestereknek macerásabb felrakni a papírt a falra, munkadíjként többet számolnak fel, mint ha valaki egy mezei festést rendel meg tőlük. Amíg Lázár Sándornál egy négyzetméter festés munkadíja 500, ugyanennyi tapéta felrakása 7-800 forintba kerül. A szakembertől megtudtuk, a festőhenger – mintákat lehet felvinni vele a falra – még a tapétánál is rosszabbul járt: vagy fél évtizede nem került már a kezükbe.

A tapéta hasznosítására alternatív javaslat: remekül használható csomagolópapírként, de színesebbé tehetjük vele a hamarosan kezdődő iskolanapokat is, ha vele kötjük be füzeteinket, könyveinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!