Szeged és környéke

2007.08.07. 16:19

Hajnali lakástűz a szegedi József Attila sugárúton

Szeged - Kiégett Szegeden a József Attila sugárút eleji ház második emeletén egy polgári lakás, amelynek kamrájában tegnap hajnalban egy pukkanás után csaptak fel a lángok. A tűzoltók néhány perc alatt a helyszínre értek, de a mentőket is riasztani kellett.

Kiss Gábor Gergely

Kiégett Szegeden a József Attila sugárút eleji ház második emeletén egy polgári lakás, amelynek kamrájában tegnap hajnalban egy pukkanás után csaptak fel a lángok. A tűzoltók néhány perc alatt a helyszínre értek, de a mentőket is riasztani kellett. A lakók a régen épült ház elavult elektromos rendszerét hibáztatják a történtek miatt.

„Segítség, segítség! Ég a ház!" Ezekre a kiáltásokra ébredtek tegnap hajnalban a József Attila sugárút 8. szám alatti régi polgári ház lakói. A lángok először a 87 éves Zomboriné Vali néni második emeleti lakásának kamrájában, egy elektromos vezetékből csaptak fel.

– A lányom ébresztett, rám terített egy takarót és kirángatott a teraszra – mesélte az idős asszony, akinek otthonában még tegnap délelőtt is mindenhol üszköt, kátrányt és vizet lehetett látni. Az előzmények nélküli robbanást vele élő lánya hallotta meg először: a tűz a spájzból a konyhába terjedt, miközben annak ablaka szilánkokra tört a hőségtől.

Tavasszal egy panel égett ki

Vezetékhiba miatt égett ki április 20-án egy Csongrádi sugárúti panelház egyik lakása is. Az ott lakók akkor ugyanazt mondták, mint most a polgári házban élők: az évtizedekkel ezelőtt épített házak elavult vezetékei már nem bírják a terhelést, hiszen mára minden háztartásban számítógép, fagyasztók, mosógépek terhelik le a házak elektromos rendszerét.

– Hatalmas robajjal szakadt le a redőny, én pedig amiatt aggódtam, nehogy átterjedjen a tűz az én lakásomra is – mondta Zomboriék szomszédja, akinek hálószobája a tűz martalékává lett konyhával határos. A lángok elkerülték Szabó Lajosné lakását, mert nem oldalra, hanem felfelé terjedtek. A harmadik emeleten lakó férfi konyhája szintén kigyulladt, és a lakók lángokat láttak a ház padlásán is.

A tűzoltókat a földszinten élők hívták ki, majd a mentőknek is telefonálniuk kellett. Az idős asszony lánya ugyanis, feltehetően a sietség és rémület miatt megcsúszott a ház csúszós és keskeny csigalépcsőjén. – Beverte a fejét és eszméletét vesztette – mesélte egy szintén a másodikon élő nyugdíjas asszony. A pórul járt nőt még tegnap sem engedték haza a kórházból.

A tűzoltókhoz tíz perccel hajnali két óra után futott be a riasztás. Három fecskendős kocsival vonultak a helyszínre, ahol végül lokalizálták, majd eloltották a lángokat. Ügyeletükön arról számoltak be, hogy a tüzet az elektromos vezeték hibája okozta. Szabó Lajosné és a társasház többi lakója is úgy véli: kötelezővé kellene tenni az idős házak elektromos rendszerének átvizsgálását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!