Szeged és környéke

2007.08.14. 16:19

Igazi luxus nélkül várjuk vendégeinket

Kevés az exkluzív szálláshely, nincs ötcsillagos hotel a városban. Szakértőnk szerint erre egyelőre nincs is szükség, a meglévő kettő mellett viszont egy újabb négycsillagos hotel emelné Szeged presztízsét. A városba érkező vendégek is pluszszolgáltatásokra vágynak.

R. Tóth Gábor

– Szakmai szempontból még nem lenne indokolt egy ötcsillagos szálloda felépítése Szegeden. Ehhez ugyanis olyan potenciált kellene felmutatni vendégjárásban, konferenciaturizmusban, amellyel a város egyelőre nem rendelkezik – vélekedik Szabó Mihály, a Novotel Hotel igazgatója. Azzal egyetért: egy újabb négycsillagos szálláshely növelné a város presztízsét.

A hotelek szűk elitjébe, az ötcsillagos kategóriába csupán 22 szálláshely tartozik itthon – ezek közül 15 Budapesten található. Vidéken a kastélyszállók (például Kutas, Dunakiliti) ilyenek és a legnépszerűbb fürdőhelyek (Hévíz, Bükfürdő) hoteljei. Kelet-Magyarországon egyedül Parádsasváron van ötcsillagos kastélyszálló.

A Kass még vár

Az egykori Kass Szálló 1977 óta zárva van. Megírtuk, az épület a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. tulajdona, s bár Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató még 2004-ben bejelentette, hogy exkluzív, négycsillagos szállodaként szeretnék megnyitni a szegediek Régi Hungáriáját, azóta semmi sem történt. Az ok: terveikhez végleges építési engedéllyel rendelkeznek, de elképzeléseik megvalósításához pályázati forrásokra van szükségük – ám három éve egy pályázatot sem nyertek. Bár Szeged turisztikai mutatói évről évre javulnak, még lehet hiányérzetünk. De mi lenne akkor, ha valami csoda folytán sokkal több igényes vendég jönne? A város összesen kettő négycsillagos hotelje közül a Dóm Hotel csupán 15 kétágyas szobával és két apartmannal rendelkezik. A Novotel ugyan 136 szobával és hat lakosztállyal, ám uszoda nélkül várja vendégeit. – Az uszodát valóban hiányolják a vendégek, nyáron biztosan kihasználnák. Építészeti adottságainkon azonban nem tudunk változtatni – magyarázza Szabó Mihály, kiemelve: minden más minőségi igényt ki tudnak elégíteni, a szobákban például vezeték nélküli internet, minibár, a szállodában játszóház és wellnessrészleg is üzemel.

– Partnereink megszokták a szegedi viszonyokat, és elégedettek azokkal. Nem hiányolnak semmit, de a minél jobb ellátást, a szolgáltatások további fejlesztését szívesen veszik – hangsúlyozza [namelink name="Domonkos András"], a Lombard Lízing Zrt. vezérigazgatója arra a kérdésre, nem okoz-e problémát a városba érkező vendégeik, üzletfeleik elhelyezése.

Hozzáteszi azonban, nagy szükség lenne egy konferenciateremre, ahol akár 5-600 fős vendégsereget is ki lehetne exkluzívan szolgálni. Ez a konferenciaturizmust is előremozdíthatná. És akkor már biztosan hiányozna egy ötcsillagos hotel is.

Négycsillagosok

Megnéztünk néhány Szeged nagyságrendű várost és a turistavonzó Sopront, melyik hány négycsillagos szállodával várja vendégeit.

Debrecen: 6 (plusz egy újabb épül)
Győr: 4
Sopron: 4
Pécs: 1
Szeged: 2 Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!