Szeged és környéke

2007.08.21. 16:19

Nagy László kitüntetése fricska is a Fidesznek

A rendszerváltás óta most kapott először állami kitüntetést Nagy László: miután a fideszes vezetésű megyei önkormányzat leváltotta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatói posztjáról. Szeged alpolgármestere szerint az elismerés jelzés is a megyének: értékes embert dobtak el.

Bakos András

A rendszerváltás óta most kapott először állami kitüntetést [namelink name="Nagy László"]: miután a fideszes vezetésű megyei önkormányzat leváltotta az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatói posztjáról. Szeged alpolgármestere szerint az elismerés jelzés is a megyének: értékes embert dobtak el. A leváltott igazgatót az Oktatási és Kulturális Minisztérium terjesztette föl, a tárca az emlékpark kht. résztulajdonosa, a nevezetes februári közgyűlésen is kiállt Nagy mellett.

[namelink name="Nagy László"] eddigi három és fél évtizedes közművelődési munkájára gondolt, amikor megtudta: augusztus 20-án átveheti a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet. Kérdésünkre felidézte, hogy amikor a színházat vezette, mennyi változás zajlott, akkor kezdődött az épület rekonstrukciója is. Aztán megszervezhetett és elindíthatott egy újfajta múzeumot Ópusztaszeren. Boldog, mert bár személyesen legutóbb tizenhét éve vett át állami elismerést – a munka érdemrend bronz fokozatát – az ópusztaszeri közösség azóta megyei alkotói díjat kapott, és elnyerte az év múzeuma címet is. Tehát jó csapatot épített. A köztársasági elnöktől kapott, a kulturális miniszter kezéből átvett arany érdemkeresztet is kollégáinak ajánlja – mint mondja, azoknak, akiknek el kellett jönniük a parktól, és nem azért, mert alkalmatlanok lettek volna a feladatra.

A felvetésre, hogy azért ez a kitüntetés szebb lett volna akkor, amikor az ÓNTE az év múzeuma volt, azt mondta: kétségtelen, hogy az időpont miatt az elismerésnek lehet másféle értelmezése is. A kitüntetésről szóló MTI-hírben [namelink name="Nagy László"] neve mellett az áll: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark tanácsadója. Nagy azonban ma már nem dolgozik a parkban, május 31-ével föladta tanácsadói állását, azóta a Szegedi Nemzeti Színház kommunikációs igazgatója. Amikor a kitüntetésre fölterjesztették, még tanácsadóként dolgozott.
Érdeklődésünk nyomán kiderült, a leváltott igazgatót nem a megyei önkormányzat vezetése terjesztette föl a kitüntetésre. De Péter Árpád sajtóreferensen keresztül gratulálnak neki, és az összes Csongrád megyei kitüntetettnek. Nem is a park jelölte elismerésre. [namelink name="Horváth Gábor"], Nagy utódja arra emlékeztet, ők ketten indulatok nélkül váltak el. Rendben van, hogy úgy ítéltetett, [namelink name="Nagy László"] kapjon kitüntetést. Neki ebben nem volt része. Az új igazgató nemrég arra hívta föl a figyelmet, hogy ha nem kap segítséget a park, a beázások miatt tönkremehet a Feszty-körkép. Szabálytalannak találta a kemping korábbi közbeszerzési eljárását is, és már látszik: az addigiakhoz képest teljesen másképp képzeli el a park jövőjét.
Mint megtudtuk, [namelink name="Nagy László"]t az Oktatási és Kulturális Minisztérium javasolta az arany érdemkeresztre. A tárcánál régóta ismerték a munkáját, hiszen a minisztérium 500 ezer forinttal tulajdonosa a 48 milliós jegyzett tőkével '95-ben létrehozott emlékpark kht.- nak. A tárca képviselője februárban is ott volt, amikor [namelink name="Nagy László"]t a tulajdon háromnegyedének gazdája, a fideszes vezetésű megye leváltotta. A minisztérium tisztviselője az ülésen erkölcsi támogatásáról biztosította Nagyot.
– A szegedi önkormányzat, úgy is, mint az ÓNTE Kht. egyik tulajdonosa, örömmel vette, hogy [namelink name="Nagy László"] megkapta ezt a kitüntetést az emlékparkban végzett munkája elismeréséül – mondta lapunk kérdésére [namelink name="Solymos László"] szegedi alpolgármester (MSZP). Hozzátette: – Ez jelzés is a megyei vezetésnek: olyan embert távolítottak el, akinek a szakmai munkáját a minisztérium is nagyra tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!