Szeged és környéke

2007.08.26. 16:19

Szedték sátorfájukat a SZIN-es fiatalok

Szeged - Szeméttenger, búcsúzkodók, bágyadtan heverészők és sátorrúddal birkózó fiatalok. A Szegedi Ifjúsági Napok közönségének, a fesztiválozóknak délután háromig kellett elhagyniuk a helyszínt.

Bobkó Anna

Szeméttenger, búcsúzkodók, bágyadtan heverészők és sátorrúddal birkózó fiatalok. Ezt láttuk tegnap az újszegedi Partfürdőn. A Szegedi Ifjúsági Napok közönségének, a fesztiválozóknak délután háromig kellett elhagyniuk a helyszínt, de a nagy meleg miatt sokan már reggel haza indultak.

Összetekert hálózsákot próbált begyömöszölni cabrio bogárhátújába egy lány a Forrás Hotel mellett. A többség szegedi Belvárosi híd felé vette az irányt: már korán reggel hatalmas hátizsákokkal araszoltak a SZIN területét maguk mögött hagyó fesztiválozók.

– A mi sátrunk magától megkezdte a bontási-bomlási folyamatot. Azon csodálkozom, hogy egyáltalán még áll. Mindenki itt evickélt el éjszakánként, a részeg fazonok kirúgták a sátorzsinórt, ezért minden reggel újra kellett erősíteni – magyarázta Barta Róbert tegnap reggel a Partfürdőn, ahol már 9 órakor elkezdték szétszedni ideiglenes alvóhelyüket a fesztiválozók, hiszen délután háromig el kellett hagyniuk a helyszínt. Habár sokan csak egy-két órát aludtak az utolsó átbulizott éjszaka után, nem kellett ébresztőóra senkinek, hiszen a reggeli napsütés kiugrasztotta őket a sátorból.

Utolsó percek

Néhányan a Tisza-parton heverészve töltötték az utolsó perceket a SZIN-en, mások az előző estéről megmaradt italt pusztították el. Az üres dobozokat már nem volt erejük elvinni a kukáig, maguk mellé dobták. A nagyszínpad előtt már reggel tízre minden tiszta volt, de a sátorhelyek környékét még szeméttenger borította. Láttunk fa tövébe fektetett fekete WC-ülőkét, műanyag flakonokat száz számra, levetett pólót, megkezdett konzervet, fél pár cipőt és üres óvszeres tasakot...

– Minden reggel nyolc-kilenc körül keltünk, mert elviselhetetlen volt a meleg itt bent. Még a gyógyszer is megolvadt – szemléltette a sátorklímát egy lány. Az öt főből álló társaság egy padon üldögélt. Hamar bepakoltak, de még nem volt kedvük elindulni haza, Maroslelére. Napfürdőzés közben sztorizgattak. Meséltek életet mentő hennafestőről, aki egy részeg lányt helyezett stabil oldalfekvésbe és megszabadította szájüregét a száraz falevelektől. De szó esett a buli hevében összetört sátrakról és a 30 Y koncertről, ami nekik a legjobban tetszett.
– Kevés itt a fa – fogalmazta meg az egyetlen kivetnivalót Eperjesi Márton. – Majd ültetünk egyet, és jövőre az alá verjük a sátrat – viccelődött a mellette ülő barátja.
– Fél órája próbáljuk összecsukni a három másodperces sátrat – panaszkodott Fonay Réka, aki bár hódmezővásárhelyi, itt mégis sátorban lakott. – A fesztivál attól fesztivál, hogy az ember sátorral jön ki – vallotta. Az esti fürdést mégis mindennap otthon vagy a közelben lakó barátnőjénél oldotta meg.

Sipos Zsuzsát éppen a reggeli zuhanyozás előtt tartottuk fel. A lány egyedül érkezett Debrecenből, de hamar új barátokra talált. – Két nappal a fesztivál kezdete előtt döntöttem úgy, eljövök. Egyedül, mert a barátaim nem túl „mobilisak". A szomszédokkal már az első nap összehaverkodtunk. Itt könnyű ismerkedni, mindenki nyitott. Most együtt indulunk haza vonattal. Már a jövő évi tervet is megbeszéltük. Egy év múlva kenuval csorgunk le a Tiszán – a SZIN-re.

A fesztiválhangulat miatt sok szegedi döntött úgy, a négy éjszakára sátrat ver a Partfürdőn. Így tett Varga Tímea is. – A buli után halálfáradtan kényelmesebb bedőlni a sátorba, mint várni a hajnali buszra. Ha végig kint lakik az ember, sok vicces helyzetet megél – mesélte Tímea. – Nekünk még SZIN-es háziállatunk is volt: egy kisegér visszatérő vendégként mindennap felbukkant a sátrunknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!