Szeged és környéke

2007.08.06. 16:19

Vagyonosodási vizsgálat: rejtélyes milliók

Bárkinél indíthat vagyonosodási vizsgálatot az APEH, de a hivatalnak nem a kisemberek a célpontjai. Akinek a jövedelme, a vagyona és az életvitele nem fedi egymást, általában arra hivatkozik, hogy a luxusra fordított milliókat kölcsön kapta. De ezt is igazolni kell, ráadásul a kölcsönt adót is vagyonosodási vizsgálatnak vetik alá.

Oláh Zoltán

Csongrád megyében az év első hét hónapjában 256 vagyonosodási vizsgálatot kezdeményezett az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatósága. Eddig 91 esetben született jogerős határozat, 120 esetben nem talált hiányosságot a hatóság. Az első fokú eljárás egyébként nettó 895 millió forint adótartozást állapított meg, ebből 87 millió forintról már jogerős határozat is született – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Nagy Péter"], az igazgatóság titkársági főosztályának vezetője.

Az adóhivatal figyelmét elsősorban azok a cégtulajdonosok keltik fel, akik több millió, vagy akár több tízmillió forintos tagi kölcsönt adtak saját cégüknek. De jó esélyük van azoknak a vállalkozóknak is felkerülni a listára, akiknek annak ellenére, hogy tartósan veszteségesek, életvite-
lük, a vásárolt ingatlanaik és ingóságaik mégis arról árulkodnak, volt és van bevételük. És persze néhányan annak „köszönhetik" a vagyonosodási vizsgálatot, mert jóakarójuk felhívta rájuk az adóhatóság figyelmét. – A kisemberekre nem száll rá az APEH – hangsúlyozta [namelink name="Nagy Péter"].

Maga a vizsgálat egyébként lényegileg abból áll, hogy a revizorok megnézik, ellenőrzik, olykor megbecsülik, hogy a kiválasztott személy kiadásai és bevételei között van-e különbség. Ha a kiadási oldal nagyobb, akkor az illető az elmúlt (hat) év(ek)ben eltitkolta a jövedelme egy részét, adót sem fizetett utána, az adókülönbséget most kamatostól és 50 százalék bírsággal együtt kell pótolnia.

– A leggyakrabban arra hivatkoznak, hogy a pénzt családtagtól, ismerőstől, külföldön élő személytől kapták kölcsön, esetleg játékautomatán nyerték. Volt, amikor a férj azzal magyarázta látványos vagyongyarapodását, hogy a feleségétől kapott kölcsönt, egy másik esetben pedig a kölcsönt kapó nem árulta el, kitől kapott sok millió forintot – mondta [namelink name="Nagy Péter"].

A főosztályvezető elmondta, hogy a vagyonvizsgálatot azokra is kiterjeszti a hivatal, akiket az ellenőrzött személy kölcsönadóként nevezett meg. – Meg kell állapítanunk, hogy valóban volt-e, lehetett-e annyi pénze, amennyire a kölcsönt kapó hivatkozott.

A vagyonvizsgálatra kijelöltek egy része felkészülten érkezik, minden dokumentumot elkészítve, általában ügyvéddel keresik fel az adóhatóságot. Vannak, akik valószínűleg rossz tanácsot követve többszöri idézésre sem jelennek meg, őket elő is vezethetik.

– Tavaly év végéig lehetőség volt a kedvezményes önellenőrzésre. Sokan éltek ezzel, ők a feltárt adókülönbséget öt év alatt, kamatmentesen fizethetik vissza. A megyében az önrevíziós toplista élén egy nettó 60 millió forintos adókülönbségből eredő adótartózás áll, ami jóval 100 millió forint feletti eltitkolt jövedelem önkéntes bevallását jelenti – mondta [namelink name="Nagy Péter"] főosztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!