Szeged és környéke

2007.08.28. 16:19

Vihar a légúti betegekért alapítvány körül

Szeged - A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a kuratóriumi elnök lemond, a szülők egy része pedig egy, a Tisza-parti óvodához szorosabban kötődő alapítványt hoz létre, mert nem látja pontosan, mire megy el a Szegedi Óvodáskorú Légúti Betegekért Alapítványba befizetett pénz.

Szabó C. Szilárd

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a kuratóriumi elnök lemond, a szülők egy része pedig egy, a Tisza-parti óvodához szorosabban kötődő alapítványt hoz létre, mert nem látja pontosan, mire megy el a Szegedi Óvodáskorú Légúti Betegekért Alapítványba befizetett pénz. E szervezet koordinálja a városban az asztmás gyermekek úszásoktatását.

Szegeden Harsányi Géza professzor indította el az asztmás gyermekek úszásoktatását. A Tisza-parti óvodában tizenöt éve 21 ezer forinttal hozták létre magánszemélyek a Szegedi Óvodáskorú Légúti Betegekért Alapítványt, amely a speciális programot koordinálja. A szervezet az asztmás oviban székel. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) június elseje előtt havonta 220 óvodás gyógyúszását finanszírozta alkalmanként 421 forinttal. A támogatási összeg azóta 676 forintra nőtt. Az OEP mellett a szülők is fizetnek az úszásért, gyermekenként havi kétezer forintot, és sokan az adójuk 1 százalékát is felajánlják az alapítványnak.

Minden a matekon múlik

A szülők számítása szerint az úszásoktatás 7,3 millió forintba került az elmúlt tanévben. Az alapítvány 2006-os pénzügyi jelentése szerint az úszással kapcsolatos kiadások tavaly 7,1 millió, a dologi kiadások pedig 2,2 millió forintot tettek ki. Tavaly több mint 10 millió forint bevétele volt az alapítványnak: az OEP több mint 6,3 millió forintot utalt át a szervezetnek, a szülői támogatás összege meghaladta a 2,6 milliót, az 1 százalékokból 835 ezer forint folyt be és volt 250 ezer forint egyéni támogatás is. A lekötött pénzzel együtt közel 2,5 millió forint plusszal zárta 2006-ot az alapítvány.

Elmaradt találkozó

– Amikor kértük a kuratórium tagját, az óvoda nyáron nyugállományba vonult vezetőjét, hogy vásároljon az alapítvány készségfejlesztő játékokat, az volt Laczik Antalné válasza, hogy nincs pénz. Így támogatásért pályáztunk egy civil szervezetnél, ahol áttanulmányozva a papírokat, nem értették, miért nem fordít ilyen célra pénzt a szerintük a többi szervezethez képest tehetősebb alapítvány – mesélt Tóthné Jura Joanna és [namelink name="Nagy Péter"] arról, hogyan robbant ki a botrány még májusban.

Elmondásuk szerint a szülői munkaközösség vezetői a kuratóriumtól szerették volna pontosan megtudni, mire megy el a pénz, az alapítványi kasszába befizetett havi kétezer forint és az 1 százalék, számításuk szerint ugyanis az OEP-támogatás fedezi a gyermekek úszását. Tóthné szerint már évek óta nem volt fejlesztés a városi fenntartású óvodában, az ebédlő fala salétromos, az udvar poros, játékokat és könyveket pedig általában a szülők visznek az óvodába.

Az első megbeszélés, amelyen a szülők kérték, hogy az öttagú kuratóriumnak szülő és óvónő tagja is legyen, nem vezetett eredményre. Tóthné elmondta, abban állapodtak meg, hogy június közepén folytatják a tárgyalásokat, de június 13-án már csak egy aláírás nélküli kifüggesztett tájékoztatót találtak, amelyben az alapítvány egyebek mellett arról értesítette a szülőket, hogy a megbeszélés elmarad, az alapítók nem tettek javaslatot a kuratórium személyi összetételének megváltoztatására, az 1 százalékból befolyt közel félmillió forintból pedig többek között pólót, ragasztót és irodaszert vásároltak.

Novák távozik

Novák Zoltán két éve elnök, munkájáért nem kap juttatást. Elmondta, már májusban eldöntötte, hogy lemond az elnökségről és a kuratóriumi tagságról is, mert nem hajlandó személyeskedő, önös érdekekben zajló csatározások szereplője lenni. Ezzel azonban megvárja annak az ellenőrző vizsgálatnak az eredményét, amit az alapítványnál kezdeményezett. Novák javasolta a szülőknek: hozzanak létre egy óvodai alapítványt, aminek átutalhatják az 1 százalékukat, és a kuratóriumnak szülők, óvónők is tagjai lehetnek. Úgy tudjuk, a szülők komolyan foglalkoznak az óvodai alapítvány ötletével.

Tényleges munka

– A szülőkkel való első találkozón meglepett a stílus, a támadó, személyeskedő hangnem, amivel az alapítvány munkáját és a kuratórium tagjait illették, ezért másik, hasonló rendezvényen nem óhajtottam részt venni – adott Novák Zoltán magyarázatot arra, miért nem volt második találkozó. A kuratórium elnöke szerint a szülők olyan dokumentumokba akartak belenézni, amikbe nincs joguk. A tüdőgyógyász egyetemi docens elmondása szerint személyiségi jogokat sértett volna, ha megmutatja a bérjellegű kifizetéseket, díjazásokat. A szülők részéről felmerült, mennyire etikus, hogy Laczik Antalné és Magyar Gábor edző nem csupán a kuratórium tagja, de az alapítvány alkalmazottja is. Novák Zoltán elmondta, Laczikné és Magyar, akik sokat tettek az asztmás gyermekek egészséges életmódjáért, nem alkalmazottjai az alapítványnak. Számlaképesen nyújtanak szolgáltatást – hangsúlyozta az elnök –, melyet semmi sem tilt, kuratóriumi döntés alapján tényleges munkát végeznek.

Biztonsági tartalék

Novák szerint a szülők nem jól számoltak az úszással kapcsolatban, mert az OEP-támogatás nem fedezi a költségeket. Elmondta: a pénzt mindig utólag kapja meg az alapítvány, az uszodai sávbérletet, a gyermekek bérletét, valamint az edzők, óvónők, dajkák bérét viszont előre kell kifizetni. Ezért is kellett pénzalapot teremteni a sportterápia elvégzéséhez. Vélhetően erről a biztonsági tartalékról, ami tavaly több mint kétmillió forint volt, hihették a pályázat kiírói, hogy az alapítvány gazdagabb más szervezeteknél.

Ez nem az óvoda alapítványa – mondta az elnök –, ezért nemigen lehet különböző fejlesztéseket rajta számon kérni. Novák szerint az adózók 1 százalékos befizetéséből befolyt összeget mindig az óvoda használhatta fel kisebb beszerzésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!