Szeged és környéke

2007.08.07. 16:19

Vizitdíj, ellentmondásokkal

Fél éve vizit- és kórházi napidíjat kell fizetni a rendelőkben és kórházakban, azóta a Csongrád megyei intézmények többségében ötödével visszaesett a forgalom. A pluszbevétel csak töredéke a finanszírozás csökkenése miatti bevételkiesésnek.

Tombácz Róbert

Fél éve minden orvos-beteg találkozó illetve kórházban töltött nap után fizetni kell a pácienseknek. Az alapesetben 300 forintos díjfizetés bevezetését a kormány azzal indokolta, hogy kevesebben fordulnak majd indokolatlanul orvoshoz, a bevétel pedig az intézmények, illetve a háziorvosok kasszáját gyarapítja.

A betegforgalom csökkenését a szegedi városi kórházban valóban érzékelik. A járóbeteg-ellátásra 20, a fekvőbeteg-ellátásra 17 százalékkal kevesebben jelentkeztek február óta – tudtuk meg Pajor László főigazgatótól. Havonta 4-6 millió forint folyik be a kétféle díjtételből – ugyanakkor a kórháztól éves szinten mintegy 1,4 milliárd forintot vont el az OEP. Így a vizitdíj bevétel az elvonás töredékét sem ellensúlyozza.

Több munka, ugyanannyi beteg

– Számottevő változást nem hozott a vizitdíj bevezetése a betegforgalomban: a több ezer forintos gyógyszerárak mellett nem hat igazán elriasztóan a 300 forintos összeg – mondta el Szilárd András, a Csongrád Megyei Háziorvosok Egyesületének elnöke. A tápén praktizáló háziorvostól megtudtuk: az elmúlt öt évben nem emelkedett a betegek után járó kártyapénz, miközben megszüntették az eszköztámogatást. A praxisból befolyó havi 130-140 ezer forintos vizitdíjnak pedig az adózás után nagyjából csak a harmada marad meg nettóban.

Átlagosan 15 százalékkal csökkent a forgalom a szegedi rendelőintézetben is, de vannak szakrendelések – például a belgyógyászati és diabetológiai – ahol nem változott az orvoshoz fordulók aránya. Holzinger Gábor orvosigazgató elmondta: havonta nagyjából 9 millió forintnyi bevételük származik vizitdíjból – ezt havi másfél millióval csökkenti a pénztárosok bére, a pénz szállítási és őrzési költsége. Havonta körülbelül 200 ezer forintot (a beutaló nélkül érkezők extra – júliusig 600, azóta 1000 forintos – vizitdíjából a 300 forinton felüli részt) le kell adniuk az OEP számára.

A szegedi klinikákon átlagosan 12 millió forint a havi vizit- és napidíjbevétel – ami az egy százalékát sem éri el az intézmények havi 1,3-1,5 milliárdos OEP-fiananszírozásának. Problémát jelent, hogy az OEP a hatályos jogszabályok ellenére sem ellensúlyozza a 18 éven aluli betegek vizit- és napidíjmentességét, ami havonta további többmilliós bevételkiesést jelent. A vizit- és napidíjból havonta egymilliós bevételre a két belgyógyászati, a szemészeti és a neurológiai – azaz a négy legforgalmasabb – klinika tesz szert. A pluszpénzt (ami egy ideje beruházásra is fordítható) a napi működésre költik. Február óta nem csökkent a klinikákon a betegforgalom.

A deszki tüdőkórházban a vízit- és kórházi napidíjakból adódó összeg az intézmény finanszírozásának nagyjából 4-5 százalékát teszi ki – tájékoztatott Bálint Beatrix főigazgató. Miután azonban júliustól a mentességek köre kibővült – így ingyenes lett a tüdőszűrés – a pluszbevétel a 30 százalékára esett vissza. Ez az összeg csupán az adminisztrációs és informatikai kiadásokat fedezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!