Szeged és környéke

2007.09.18. 16:19

Darvasi-premier és balettjubileum

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház 124. évadja kezdődik pénteken a Bolond Helga című Darvasi-drámával. Szakmaiság és a közönség kiszolgálása tükröződik a repertoár összeállításában – fogalmazott a főigazgató a keddi sajtótájékoztatón.

Fekete Klára (Délmagyarország)

A Szegedi Nemzeti Színház az évad kilenc hónapja alatt 267 előadással, összesen 17 produkcióval, közülük 12 bemutatóval várja a közönséget – mondta el [namelink name="Nagy László"], a teátrum kommunikációs igazgatója a keddi sajtótájékoztatón. Hat prózai darabot, négy zenés művet és két balettet mutatnak be, ez utóbbiakat az idén fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Szegedi Kortárs Balett állítja színpadra. Szenzációnak ígérkezik, hogy 2008. április 9-én Magyarországon először láthatjuk az Otellóban a világhírű argentin tenort, José Curát.

[namelink name="Székhelyi József"] színigazgató szerint kísérleti szezon előtt állnak, amelyet a sokféleség, az elszánt szakmaiság és a közönség igényeinek kiszolgálása jellemez. Ráadásul olyan művek szólalnak meg, amelyek Szegedhez kötődnek. Például [namelink name="Darvasi László"] Bolond Helgája, amit Bal József rendezésében pénteken, a magyar dráma napján mutatnak be a kisszínházban.

[namelink name="Juronics Tamás"] rendező-koreográfus elmondta, a Hattyúk tavát szeptember 28-ától láthatja a közönség a nagyszínházban. Csajkovszkij zenéjét a szegedi szimfonikusok adják elő [namelink name="Gyüdi Sándor"] vezényletével. Az egyik legismertebb klasszikus balettet műsorára tűző társulat még soha nem járt ennyire közel a kortárs balett fogalmához, mint a most készülő darabbal – mondta a koreográfus. Október közepén mutatják be Shakespeare tragédiáját, a Lear királyt W. S. LíR. címen, a Kossuth-díjas [namelink name="Zsótér Sándor"] rendezésében. A történetet egy furcsa térbe, egy vacsora környezetébe helyezve láthatják a nézők, s a szerepek is fölcserélődnek majd a színpadon, hiszen férfiak alakítanak majd nőket és fordítva.

Kálmán Imre A cirkuszhercegnő című nagyoperettjét október 12-étől tűzi műsorára a szegedi teátrum. Az előadás díszleteiben és jelmezeiben követi majd az operett hagyományait, az előadásmód a fiatal színészek tolmácsolásában azonban modern lesz – árulta el [namelink name="Toronykőy Attila"] rendező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!