Szeged és környéke

2007.10.26. 22:12

A laptopok idén már lesöprik az asztalról a PC-t

Szeged - Az idei az első olyan év Magyarországon, amikor több hordozható számítógépet értékesítenek, mint asztali PC-t. Ismert szegedi művészt, sportolót és üzletembert kérdeztünk. A válaszokból kiderült: manapság már az ő életük is elképzelhetetlen laptop nélkül.

Horváth Levente

– A laptopom a mindennapjaim részévé vált, elengedhetetlen a társulat életének szervezéséhez. Internetezni, nyomtatni is tudok vele, és az utalásokat is ezzel intézem – vallotta meg [namelink name="Pataki András"], a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, aki mindenhová magával cipeli a hordozható számítógépét. A masina a pénzben kifejezhető ára mellett komoly eszmei értékkel is bír: az igazgató ezen tárolja a társulattal kapcsolatos dokumentumokat, fényképeket és videókat. A teljes állományról nincsen biztonsági másolata, de a legfontosabb adatokat lemezre mentette. Már a harmadik notebookját nyüstöli. – Amikor nem éreztem korszerűnek egy masinát, akkor újabbra cseréltem. A jelenlegit két és fél éve használom, de még biztosan kitart egy ideig – dicsérte a mostanság használt gépét.

Notebook-invázió

Az asztali számítógépek csökkenő áruk és növekvő teljesítményük ellenére sem képesek tartani a versenyt mobil társaikkal. Az idei esztendő első félévében 200 ezer eladott számítógépre már közel 120 ezer notebook jutott.

A világ egyik legjobb sakkozója, [namelink name="Lékó Péter"] naponta átlagosan 6-8 órát készül a szuperversenyekre. Számára elengedhetetlen, hogy a leggyorsabb, legmodernebb hordozható számítógépek segítsék a játszmák elemzéseit. Persze a sportolók inkább kikapcsolódáshoz, mintsem munkához használják a laptopot. A DémászSzeged Vízisport Egyesület világbajnok kenusa, [namelink name="Vajda Attila"] három éve vette az első laptopját. Jelenleg kettőt is használ, az egyik egy valódi csúcsketyere. – Rengeteget utazom versenyekre és edzőtáborba, ezért számomra nagyon fontos a mobilitás. Gyakran lógok a világhálón és kezelem az internetes levelezésem. Mostanában rákattantam a fotózásra, a képeket a gépre szoktam lementeni – sorolta egy laptop praktikáit a sportoló.

A laptopok eladásai az idén rendre meghaladták az asztali modellekét. A hordozhatóság mellett az is a notebookok vásárlása mellett szól, hogy teljesítményük mára tökéletesen versenyképes az asztali számítógépekével. Manapság viszont már nem számítanak státusszimbólumnak az üzleti életben. – A csúcstechnológiájú laptop helyett sokkal fontosabb egy megbízható, biztonságos asztali komputer. Ugyanakkor kétségtelen, hogy utazás során nagy hasznát vehetjük egy notebooknak – mondta el véleményét Csíkos Attila, a Szeplaszt tulajdonosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!