Szeged és környéke

2007.10.15. 16:19

Folytatódik a hercehurca a szegedi piacon

Szeged - Azért áll még mindig több lepukkant bódé a Mars téren, mert tulajdonosaik megtámadták a bontási határozatot. A piacot üzemeltető kft. ráadásul az egyiket nemrégiben odébb tolta, hogy legalább a döglött állatokat és a szemetet kitakaríthassa alóla – lehet, hogy ezért is pert kap a nyakába. A lassan két éve tartó bíróságra járást ugyanis egy nemrégiben lezárult birtokvédelmi per is cifrázza.

Fekete Klára

„Birtokvédelmi pert nyertünk a Mars teret üzemeltető Szegedi Vásár és Piac Kft.-vel szemben" – érkezett a hír szerkesztőségünkbe az egyik kereskedőtől. Először arra gondoltunk, hogy a még mindig álló bódék tulajdonosainak adott igazat a bíróság, és tényleg nem lehet lebontani az egyetem mérnöki karával szemben csúfoskodó tákolmányokat. Kiderült azonban, olyan ügyről van szó, ami még tovább bonyolítja az amúgy is már túlbonyolított helyzetet.

Alákölykezett a macska

Az egyik bódét felemeltette és öt méterrel odébb pakoltatta le az üzemeltető. Olyan orrfacsaró bűz áradt ugyanis alóla, hogy muszáj volt utánanézni, mitől fűszeres a levegő a város éléskamrájában. Kiderült, a döglött patkánytól az elhalálozott macskakölyökig és az összegyűlt vízben kisarjadt nádasig mindent találtak a takarítók. Kérdés, volt-e joguk hozzányúlni más tulajdonához?

Mint ismeretes, tavaly januárban az építési hatóság bontatta le több Mars téri kereskedő pavilonját, bódéját: azokét, akik a megjelölt utolsó határidőre sem szedték a sátorfájukat. Legalább negyvenen azonban maguk álltak neki az építmények szétszedéséhez, a piac akkoriban csatatérre emlékeztetett. Mivel az otthagyott bontási anyag, törmelék, közműcsonk, szöges léc miatt balesetveszélyessé vált, a piacigazgatóság figyelemfelkeltő szalaggal körberagasztotta a balesetveszélyes területeket, elkezdte a tereprendezést – azaz birtokháborítást követett el.

Több Mars téri kereskedő pertársaságot létrehozva a bírósághoz fordult, mondván, akadályozzák őket tulajdonuk megközelítésében, és anyagi káruk is keletkezett. Az első- és másodfokú hatóság – előszörre a csongrádi városi, a múlt héten pedig, az első fokra ráerősítve a Csongrád Megyei Bíróság – ítéletében igazat adott a kereskedőknek: kimondta, birtokháborítás történt. Bíró Sándor, a Mars téri kereskedők elnöke precedens értékűnek nevezte az ítéletet, amely az eredeti állapot visszaállítására is kötelezi a piacigazgatóságot, ráadásul három (?) napon belül. Németh János kereskedő is a bírósági ítélet szövegét idézi, amikor azt mondja: „a birtokperben a békés birtoklásban megzavart fél jogosultságát a birtokláshoz vélelmezni kell".

Az ügy a másik fél szerint okafogyottá vált, hiszen a tereprendezést követően a szalagokat eltávolították. Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár és Piac ügyvezető igazgatója szerint a tulajdonosoknak már nincs jogcímük a bódé alatti terület birtoklására, mivel időközben bérleti szerződéseik – az érvényes felmondás miatt – jogerősen megszűntek. Az önkormányzat fel is szólította őket a bontásra. Mivel ennek sem tettek eleget, a bontások elrendeléséért és a terület kiürítéséért a Szegedi Városi Bíróságon pert indított – de ez már egy másik ügy. Ha ők nyernének, befejeződhetne a piac rekonstrukciójának első üteme – mondta Pusztai Lajos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!