Szeged és környéke

2007.10.17. 16:19

Menüpontokon át vezet az út a telefonos ügyfélszolgálatosig

Szeged - Nincs gázártámogatásos roham, egyik szolgáltató sem olvadt össze a másikkal, és nem emelkedtek meg hirtelen a szolgáltatások tarifái sem. Egy napsütéses, októberi napon azt teszteltük, mennyi idő alatt tudunk élő ügyintézővel beszélni kedvenc szolgáltatóinknál, mint a Démász, Dégáz, T-Kábel, vízmű.

Négy szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatát tegnap délelőtt, csúcsidőben hívtuk fel. Ez azért fontos, mert a Dégáz és a Szegedi Vízmű call centerese csak nappal fogadja a hívásokat, így a számlaadatok tisztázása több pénzünkbe kerülhet, mintha éjszaka telefonálnánk. Azt is az elején szeretnénk tisztázni: elsősorban nem a mérőóra-bejelentésre kitalált, zömmel ingyenes automatikát vizsgáztattuk, hanem a telefonos ügyfélszolgálatot, ahol jellemzően helyi tarifát kérnek a hívásokért.

Mérőóra-bejelentés

Teszteltük a mérőóra-bejelentésre kitalált automatikákat is. A Démásznál, ha számlával a kézben telefonálunk, másodpercek alatt végzünk. A Dégáznál sem vesztegetik az időnket, két menüpont után már nyomogathatjuk is az ügyfél-azonosítónkat és mondhatjuk az óraállást. A T-Kábelnél hiába tudtuk az ügyfélszámot, pinkód híján nem mérhettük le, mit tud az automatika. Szerettünk volna újat kérni, de hiába próbálkoztunk. A vízműnél az automatikus mérőóra-bejelentésnél nincs menü, rögzítőre kell rámondani a nevet, címet, ügyfélszámot, óraállást. Egyszerű, ám hatékony módszer.

A számlainformációk lekérését a Démásznál a D-vonal szolgáltatásánál kezdtük. Az automatika arra hívta fel szíves figyelmünket, hogy beszélgetésünket rögzítik (mellesleg másutt is így indult a „beszélgetés"). Majd a mindössze négy választható menüpont ismertetése után, szinte időt sem hagyva, megszólalt egy kedves női hang: miben segíthetek? Ezen lépésig 40 másodperc telt el, a teljes ügyintézés ideje pedig nem érte el az egy percet. A Dégáznál hosszabb a műsor, ötödik lépcsőben érkezhettünk el a telefonos ügyfélszolgálathoz. Itt először hideg zuhanyként ért, hogy kérik az ügyfél-azonosítót, majd miután jó nagyot hallgattunk, meglepetésünkre a call centeres jelentkezett be. Kapcsolásáig ötven másodperc telt el, a végeredménnyel elégedettek lehettünk.

A kellemetlen meglepetések a T-Kábelnél értek: a huszonnégy órán át helyi tarifával hívható négyjegyű számmal nem volt szerencsénk, noha többször is próbálkoztunk. Az üdvözlés, majd az akciók ismertetését követően – ezt a lépést kihagyhattuk – öt menüpontból választhattunk, hogy az utolsóban esetleg eljuthassunk az emberi hangig. „Jelenleg minden kezelőnk foglalt" – hallgattuk meg aztán többször is, egyenként több mint tíz percen át. Igaz, hagyhattunk volna üzenetet rögzítőn, és megvárhattuk volna, hogy visszahívjanak, ezt a megoldást azonban nem próbáltuk ki.

A Szegedi Vízműnél az üdvözlést követően nem kellett menüpontok közül választani. Viszont azonnal a „jelenleg minden ügyintézőnk fogalt" bejátszás következett, majd még mielőtt letargiába eshettünk volna, váratlanul megszólalt a vonal végén az ember. Két perc negyven másodperc után tettük le a telefont, elégedetten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!