Szeged és környéke

2007.10.11. 16:19

Miniatűr világ – papírból

Szeged - Cukorpapírokat gyűjtött kislányként, vonzották a felnőttek számára jelentéktelen színes csomagolóanyagok a japán Yuri Okamotót. Szenvedélyesen gyűjteni kezdte és csereberélte parányi kincseit.

Dombai Tünde

Később liliputi figurákat készített belőlük; szövetet, bambuszkérget, mindent felhasznált, ami csak a keze ügyébe esett. Az aprócska bábukat játékházakba költöztette, hogy találkozhassanak egymással, ezeket kartonpapírból hajtogatta.

Felnőttként a japán alkotó emlékezett gyerekkori szenvedélyére, és elkezdett újból miniatűr papírvilágot teremteni. Folytatta gyermekkori álmát, hogy mindennap visszavarázsolhassa a maga számára az akkor érzett boldogságát. Az apró tárgyak adták az ötletet ahhoz, hogy „képes dobozokat" készítsen. Ez az ő igazi műfaja. A ládikák most is kartonból készülnek, ezekben hoz létre tájat, cirkuszt, lakóházat; mind másként hajtogatható ki – mindegyik egy más világ.

Szegeden harmincöt éve járt először a művésznő, amikor Leningrádban töltötte egyetemi éveit. Megismerkedett többek között a szegedi Baka István költővel, a Baka házaspárral életre szóló barátságot kötött. Ma délután fél 5-kor a kiállítása megnyitóján is részt vesz, ahol a költő özvegye, Baka Tünde is közreműködik. A Papagáj és költő című tárlat november 25-éig látható a Móra Ferenc Múzeumban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!