Szeged és környéke

2007.10.04. 16:19

Operaverseny: nagy lehetőség Szegednek

Szeged - A Szegedi Szabadtéri Játékok, az Armel Produkció és a Mezzo közös nemzetközi operaversenyt hirdetett, amelynek döntőjét kéthetes operafesztiválként 2008 novemberében Szegeden rendezik meg. Philip de la Croix, a francia komolyzenei csatorna igazgatója szerint óriási lehetőség ez a projekt a városnak, hogy híressé váljon a világban.

Hollósi ZsoltA legnépszerűbb komolyzenei tévé, a harminchét országban ötvenmillió nézővel rendelkező Mezzo is csatlakozott ahhoz a három fordulós nemzetközi operaversenyhez, amely a Szegedi Szabadtéri Játékok és az Armel Produkció kezdeményezésére novemberben indul. A francia csatorna igazgatója, Philip de la Croix szerint eredeti ötlet, hogy öt teljes operaprodukcióban mérhetik össze az énekesek tehetségüket.

Alföldi New Yorkba készül

– Nem hittem el, hogy tényleg létrejöhet ez a projekt, ami az elmúlt tizenöt év legnagyobb Magyarországról induló nemzetközi kulturális vállalkozása. Különösen tetszik, hogy hosszú távú dologról van szó, aminek talán még nem is látszik a kifutása – mondja Alföldi Róbert, aki egy világpremierként színpadra kerülő darabot rendez majd a versenyzőkkel a New York-i Dicapo Operában. – Ez egy 350 személyes, fantasztikus kis operaház egy katolikus templom aljában. Michael Capasso, az igazgató szeretne kicsit nyitni, modernebb előadásokat is bemutatni. Az operaverseny Szeged számára óriási lehetőség, akár a magyar Salzburggá válhat.

– Humorral mondtam, de komolyan gondolom: okos ember Szeged polgármestere, hogy felismerte az operaversenyben rejlő óriási lehetőséget. Meggyőződésem, hogy a kultúra a turizmusnál is sokkal jobb arra, hogy világszerte megismerjék egy város nevét. Főműsoridőben tizenöt órányi opera sugárzását tervezzük a verseny kapcsán Szegedről, ezen felül élőben közvetítjük a díjátadó gálaestet is. Általában három-hat alkalommal ismételjük a műsorainkat, így az említett adásidő ennyivel megszorzandó. Ez kivételes lehetőség Szeged számára – állítja Philip de la Croix, aki emlékeztet: nem először közvetítenek Szegedről opera-előadást, hiszen Alföldi Róbert emlékezetes Faust-produkcióját láthatták már a Mezzo nézői néhány évvel ezelőtt.

A francia csatorna igazgatója, aki korábban harminc évig zenekritikusként dolgozott, azt mondja, az is a verseny támogatása mellett szólt, hogy Magyarország a zene földje, rengeteg tehetséges muzsikus világkarrierje indult innen.

– Nagyon büszkék voltunk arra, hogy itt az utcára vonultak az emberek tiltakozni, amikor a szolgáltatók ki akarták venni kínálatukból a Mezzót. Erre egyetlen más országban sem volt még példa. Szeretnénk ezt is meghálálni. Magam is jártam Szegeden, elragadónak találom a várost. Meglepett, hogy milyen sok fiatalt láttam az utcákon, számomra ez azt jelzi: energikus, dinamikus város. Kívülállóként úgy tűnik, megvan a jó szándék a város vezetőiben, hogy renoválják az épületeket, ezáltal a múltra építsék a jelent és a jövőt. A zenét is mindennap újra ki kell találni, de ennek is csak az lehet az alapja, hogy tudjuk: mi volt korábban.

Kovalik: Ne matrica legyen!

– Az a baj Magyarországon, hogy nincs kilátás. Van ugyan három-négy operát játszó hely, de egyre kevesebb az előadás, nagy újdonság, igazi meglepetés nem várható. Egy ilyen projekt impulzust adhat mindenkinek – véli [namelink name="Kovalik Balázs"], az Operaház művészeti vezetője, aki Brémában rendez majd egy új operát. – Kérdés számomra: a verseny valódi, élő dolog lesz vagy csak egy matrica, amit Szeged felragaszthat. Hallottam, hogy összeolvadt a színház zenekara a szimfonikusokkal és csak egyetlen operabemutatót terveznek az évadban. Ez visszalépés. Akkor lenne igazán szerencsés egy ilyen vállalkozás, ha hozzájárulna ahhoz, hogy a hétköznapok operajátszása is felemelkedjen arra a szintre, ami tizenöt-húsz évvel ezelőtt volt. Egy város operakultúrájának története nem fesztiválok története, hanem a hétköznapi előadásoké. Folyamatos nevelésre és élményre van szükség az értő közönség kialakulásához, az, hogy kétszer hatszáz néző megnéz öt produkciót, ugyan nagyszerű dolog, de nem oldja meg a problémákat. Persze minél több szó esik az operáról, annál jobb, de nagy baj lenne, ha a fesztivál sebtapaszként leragasztaná a kelést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!