Szeged és környéke

2007.10.20. 00:24

Szeged, a patikák városa

Szeged - Ma még „csak" harmincöt, hamarosan negyven patika működik Szegeden – ebből kilenc a belvárosban. A liberalizáció a szakemberek szerint hatalmas versenyt hozott, gyógyszertárak viszont továbbra sem ott nyíltak, ahol szükség lenne rájuk. Közben a forgalom is csökken, így a tortából csak a legerősebbeknek vagy a legjobbaknak jut.

Tombácz Róbert

Egyre-másra nyílnak Szegeden is a gyógyszertárak az úgynevezett patikaliberalizációs törvénycsomag januári hatályba lépése óta. Míg korábban a lélekszám és a patikák közti távolság határozta meg, hány gyógyszertár üzemelhet egy településen, mára ez a korlát megszűnt. Szegeden jelenleg harmincöt patika működik az ÁNTSZ adatbázisa szerint – ebből csak a kiskörúton belül hét. Ráadásul hamarosan újabb két gyógyszertár nyílik ugyanitt.

Sasból a Dómba

Új patikát nyit az Oskola utcában pár hónap múlva Lacsán Péter is, aki korábban évekig a Sas patika vezetője volt. A Sasban rekordforgalmat bonyolító Lacsán szerint tőkeerős befektetőtársak nélkül is megél az újabb patika a Palánk környékén. Mint mondta, azért választották éppen az Oskola utcát, mert ez kintebb esik a kemény belvárosi versenytársaktól. Az új helyen kisebb forgalomra és más filozófiára rendezkednek be, mint a Sasban. A Dóm elnevezésű, családiasabb, barátságosabb patikában jóval többet foglalkoznak majd a betegekkel, ezzel a környék lakóit törzsvásárlónak szeretnének megnyerni. Számítanak persze az Újszegedre tartó autósokra, a turistákra és a Dóm téri rendezvények vendégeire is.

– A döntéshozók azzal magyarázták a liberalizációt, hogy attól majd az eddig ellátatlan területeken is patikák nyílnak, a folyamat viszont teljesen mást mutat – vallja Zolnay Kriszta, a Klauzál téri Kígyó patika vezetője. Mint elmondta: azokon a szegedi területeken, ahol eddig sem volt, most sem nyílik patika, viszont ahol már eddig is sok működött, ott még több lett. A patikák ugyanis – a vendéglőkhöz hasonlóan – azokat a helyeket keresik, ahol sokan fordulnak meg. A patikavezető azt mondja, nem érzékelik a belvárosi konkurenciaharc hátrányait, forgalmukon legalábbis ez nem hagyott nyomot. Szerinte csakis többletszolgáltatásokat – például szűrővizsgálatokat – nyújtva, a marketingszemléletet meghonosítva lehet talpon maradni a zsúfolt patikapiacon. Aki erre nem képes vagy nem hajlandó, könnyen ellehetetlenülhet.

A patikus és beteg közti bizalmi viszonyra, nyitott, segítőkész, a szakmai kérdéseket alaposan megválaszoló magatartásra van szükség. De fontos például az akciózás, a kiszolgálás gyorsasága és az akadálymentesített bejutási lehetőség vagy a nem vényköteles termékek szabadpolcos rendszere is. Bővíteni kell a termékválasztékot is: a vényköteles szerekkel szemben ugyanis egyre inkább a vény nélkülieket, illetve az étrend-kiegészítőket és a kozmetikumokat keresik. A patikák így valójában kínálatukban és kialakításukban is a drogériák felé mozdulnak el. Ezek a változtatások együtt alakítják ki az egyes patikák törzsvásárlói rétegét.

Hamarosan Pingvin néven, nagyjából száz méterre a Kígyótól nyit gyógyszertárat a februárban bezárt Bécsi kávézó helyén a Pharmainvest Kft. Szegeden a Sas, a Dugonics és az új patika van a cég tulajdonában, de Csongrád és Békés megye más településein is működtetnek gyógyszertárat. A cég jogi képviselője, Óvári Judit elmondta: franchise-szerű patikahálózat kiépítésén dolgoznak a két megyében. Ehhez egységes név és arculat kell. A Pingvin név – mint a jég hátán is megélő, vidám madárfigura – ezt szolgálja. Ezért nyílt a közelmúltban Vásárhelyen, Békéscsabán és Orosházán is ilyen néven gyógyszertár.

Tukarcsy László, a cég résztulajdonosa ugyanakkor a patikanyitás kockázataira is figyelmeztet. Mint mondta, a hazai gyógyszerforgalom az utóbbi időben 15 százalékkal csökkent, Szegeden pedig a bevásárlóközpontokban létesülőkkel együtt összesen öt új patika nyílik a közeljövőben. Ez azt jelenti: a 15 százalékkal kisebb „torta" 15 százalékkal több patika között oszlik meg – ami 30 százalékos forgalomcsökkenést is hozhat egyeseknek. A kockázat miatt Szegeden egyelőre a Pharmainvest sem tervez újabb beruházást. Tukarcsy azt mondja: a versenyt csak az éli túl, aki pluszszolgáltatásokat kínál, komoly raktárkészlettel bír és az árversenyt anélkül nyeri meg, hogy csődbe menne. A lakosságszámhoz mérten európai átlagú, hamarosan negyvenegységesre duzzadó szegedi mezőnynek ezért csak annyit üzen: nyerjen a jobbik patika!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!