Szeged és környéke

2007.11.02. 20:32

A vezetési stílus nem másodlagos nemi jelleg

Szeged - A férfiak gyakran negatív jelzőkkel illetik a volánnál ülő nőket, szerintük nem tudnak vezetni. Egy németországi kutatás azonban kimutatta, hogy bár mindkét nemnek megvannak az erősségei és a gyengeségei, a huszonöt év feletti nők kevesebb baleset okozói.

Kancsár Tímea

Ismert szegedi színészt, politikust és autóvezető-oktatót kérdeztünk: mi a véleményük a női sofőrökről.

A taxisofőr

– Tisztelem és becsülöm a női sofőröket. Sokan azt hiszik, vezetni könnyű, pedig nem az. De a női vezetők gyakran szétszórtabbak. Tapasztalataim szerint elfelejtenek este lámpát kapcsolni, előfordul, hogy nem használják az irányjelzőt, és kanyarodásnál, ha belátható az útszakasz, túl sokáig néznek szét, bizonytalanok, sebességet váltsanak, vagy sem. Óvatosabbak, így nem mindig tartják a követési távolságot, és a forgalom által megkövetelt tempót – mesélte tapasztalatait Hódi László taxisofőr, aki hangsúlyozta, megállapításai természetesen nem minden volánnál ülő nőre igazak.

„Jenő megy, előtte egy hülye nő" – gyakran hallani ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokat, melyekkel a férfiak illetik a női sofőröket. Pedig egy felmérés a nőket igazolhatja: a gyengébbik nem képviselői jobban vezetnek, mint a férfiak – állította egy németországi egyetem kutatócsoportja, miután két éven keresztül vizsgálatokat végeztek az északkelet-németországi Mecklenburg-Pomerániában. A közzétett tanulmány szerint a 25 év feletti korosztályt tekintve, a férfiak több mint háromszor annyi balesetet okoztak, mint a nők. A kutatás szerint a férfiak specialitása: „fára mászni" az autóval. Kimutatták, hogy az ilyen – gyakran halálos – balesetekben csak minden huszadik alkalommal ült nő a volánnál. A férfiak vezetési magatartására jellemző, hogy gyakran elmulasztják az elsőbbségadást, és száguldoznak. A nőknek havi vérzésük idején erősebb a veszélyérzetük, ilyenkor még óvatosabbak, mint egyébként.

– Évezredeken keresztül más szerepeket játszott a két nem, mások az erősségeik. A férfiak bizonyos helyzetekben sokkal jobban tudnak koncentrálni és tájékozódni, míg a nők több mindenre képesek egyszerre figyelni, és sokkal körültekintőbbek. Ezek a tulajdonságok vezetés közben is megnyilvánulnak – magyarázta Mihály Mária, egy szegedi autósiskola oktatója. Azt is elmondta: a nők esetében vezetés közben sokszor előjön az anyai ösztön, gyakran óvatosabbak, mint az erősebb nem képviselői, akiknél a bátorság sokszor már inkább vakmerőség. A nőkre például jellemző, hogy lassabban hajtanak ki egy kereszteződésből. Nehezebben mérik fel a távolságokat, ez a parkolásnál okozhat nehézségeket, illetve sokszor nehezebben becsülik fel a közeledő autó gyorsaságát. A szakember azonban hangsúlyozta: nem tenne különbséget a két nem között, hiszen minden megtanulható, és mindkét nem képviselői között akad ügyesebb és kevésbé jó sofőr. A nők tapasztalatlanságát gyakran az is okozhatja, hogy ha a családban egy autó van, akkor azt általában a férfiak szeretik vezetni.

[namelink name="Ványai Éva"] Piroska nevű autójával. Nem félnek a farkasoktól, a férfi sofőröktől. Fotó: Karnok Csaba
– Törekszem arra, hogy annyival menjek, amennyivel lehet, és ne annyival, amennyivel az autó bírna. Az ok nagyon egyszerű: sajnálom a pénzt a büntetésre. Ugyan a nők között is vannak, akik szeretnek gyorsan hajtani, ők mégsem virtuskodnak úgy a sebességgel, mint sok férfi. A vezetési stílus nem másodlagos nemi jelleg – érvelt [namelink name="Ványai Éva"], MDF-es önkormányzati képviselő, aki már huszonkét éve folyamatosan vezet, és nagyon vigyáz Piroska névre keresztelt Ibizájára, mindennapi munkájához ugyanis nélkülözhetetlen.

[namelink name="Fekete Gizi"] Jászai-díjas színművész hat éve ül a volán mellett nap mint nap. Már húsz évesen megszerezte a jogosítványát, de hosszú évekig nem vezetett.

– Autóval sosem sietek, lehet, hogy néha túl óvatos is vagyok, de én így érzem magam biztonságban. Parkolni nem szeretek, mert a két autó közé beállás nem az erősségem. Előfordult már, hogy rám dudáltak, mutogattak a férfiak. Szerintem ők sokkal erőszakosabban vezetnek, mint mi, nők – értékelte az ellenkező nem vezetési stílusát a művésznő, aki szerint a nők nem ügyetlenebbek, csak elővigyázatosabbak, a férfiak közül sokan azonban előítélettel kezelik a gyengébbik nem ezen tulajdonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!