Szeged és környéke

2007.11.15. 21:50

Életeket menthet a biztonsági öv bekapcsolása

Szeged - Csongrád megyében tavaly az ötvenkét halálos közlekedési balesetet szenvedett személygépkocsi-vezető közül harminckilenc nem volt bekötve, pedig a biztonsági öv használata mindössze egy egyszerű mozdulatból áll. Patkós Attila rádiós újságírónak például az életét mentette meg a bekapcsolt öv.

Kiss Gábor Gergely

A magyar közutakon a jelenleginél évente kétszázötven-háromszáz emberrel kevesebb halna meg autóbalesetben – ha használnák a biztonsági övet. Egy most napvilágot látott kutatás kimutatta: a magyar autósok övhasználata jóval elmarad a 80-90 százalékos nyugat-európai átlagtól. A felmérés szerint nálunk az autók hátsó ülésein utazók háromnegyede nem köti be magát. Az első üléseken utazók 71 százaléka használja autópályán az övet – lakott területen belül mindössze 62 százalékuk.

Patkós Attila, a Rádió 88 műsorvezetője autójából gyakran jelentkezik be az éterbe a városi közlekedéssel kapcsolatos hírekkel. – Egy évtizeddel ezelőtt volt egy súlyos balesetem. Szerencsére be volt kapcsolva a biztonsági övem: ez mentette meg az életemet – magyarázta a rádiós. Aki beszáll hozzá, annak kötelező bekapcsolnia az övet. – Amikor az egyik tűzoltó ismerősöm mutatott képeket olyan halálos balesetekről, amelyekben nem használtak ezt az eszközt, az végképp meggyőzött. A három fiamnak sem mutathatok rossz példát – mondta Attila. A műsorvezető elárulta, rádiós bejelentkezései alkalmával is nézegeti, mennyien használják az övet. – Mostanában már több embert látok bekötve, de még mindig nem eleget – beszélt.

A pesti Boócz Károlyt Szegeden kaptuk lencsevégre. Ő mindig bekapcsolja a biztonsági övet. Fotó: Miskolczi Róbert
Az országos és a Csongrád megyei helyzet ennek ellenére sem mondható rózsásnak. – Tavaly az országban 889-en haltak meg az utakon. Közülük mindössze 242-en használtak biztonsági övet. Csongrád megyében az ötvenkét halálos közlekedési balesetet szenvedett gépkocsivezető közül tizenhárman voltak bekapcsolva – nyilatkozta Vad Róbert főhadnagy. A Csongrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára azt is elmondta: a biztonsági öv használatának elmulasztása a közlekedési szabályok kisebbfokú megsértésének minősül. Nemcsak a feledékeny autósra, az elöl és hátul utazó hanyag utasokra is ötszáztól tízezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki a rendőrök.

Nem volt bekötve

Nem használta a biztonsági övet az a szentesi férfi sem, aki október 13-án a 45-ös főúton tért át a menetirány szerinti bal oldalra, és ott frontálisan ütközött egy vele szembejövő kamionnal. Miután kirepült kocsijából, a helyszínen belehalt sérüléseibe. November 4-én hajnalban a Makót Rákossal összekötő úton halt meg három fiatal, miután kocsijukkal egy fának csapódtak. A járműben utazó másik két fiú súlyos sérüléseket szenvedett. – Ennél a balesetnél még folyik az orvosi és a műszaki vizsgálat. Hogy a fiatalok használták-e a biztonsági övet, arról bizonyossággal csak ennek lezárta után tudunk nyilatkozni – mondta M. Toronykőy Márta rendőrségi szóvivő. Lapunkhoz egyébként még a baleset napján olyan információk jutottak el, hogy a makói tinédzserek sem kötötték be magukat.

Biztonság a Volánnál

A Tisza Volán helyközi és távolsági autóbuszain egy uniós irányelv szerint lakott területen kívül bizonyos üléseken az utasoknak is be kell kapcsolni a biztonsági övet. – Ezek azok a helyek, amelyek előtt nincsen másik ülés, vagy olyan védőépítmény, ami megakadályozná egy esetlegesen bekövetkező balesetnél az előrebukást. Az üzembe helyezés időpontjában hatályos biztonsági rendeleteknek minden járművünk megfelel – tudtuk meg [namelink name="Molnár József"] fejlesztési és járműfenntartási igazgatótól.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!