Szeged és környéke

2007.11.23. 21:45

Hatályon kívül helyezték az ítéletet dr. Tamer ügyében

Soha nem voltam az arab maffia feje, és ártatlan vagyok azokban a bűncselekményekben, amelyekkel az ügyészség megvádolt – állítja a vele készült interjúban a Kumbor-per másodrendű vádlottja, a nem jogerősen 9 év börtönre ítélt, de 4 év 5 hónap után szabadlábra helyezett egyiptomi állampolgárságú dr. Husszein Tamer.

– 2003. július 9-én robbant az úgynevezett Kumbor-ügy, akkor fogták el önt és másokat is. Arra kérem, beszéljen elfogásának körülményeiről, arról semmit nem tudunk.
– Egy szegedi kozmetikusnál voltam, és amikor kiléptem az üzletből, fekete ruhás, csuklyás kommandósok vettek körül. Heten vagy nyolcan voltak. Géppisztolyaikat rám szegezték, közben azt kiabálták, álljak a falhoz, igazoljam magam. Amikor megmondtam a nevem, azt mondták, rendben, engem kerestek. Megbilincseltek, bezártak egy fogdába, és ezzel elkezdődött az, amiről az elején még azt gondoltam, hogy félreértés történt és néhány órán belül elengednek.

– Azt tudjuk, hogy nem így történt. Mikor és ki közölte önnel, hogy súlyos, maffiaszerű bűncselekményekkel gyanúsítják?
– Az ügyész közölte velem. Az egészet nem értettem és máig nem értem.

Dr. Husszein és díjnyertes lova, Saba Fotó: DM/DV
– Mielőtt belemennénk a részletekbe, árulja el, mi igaz azokból a vádakból, amit az ügyészség szerint elkövetett és a bíróság elítélte?
– Semmi. A vádiratban megfogalmazott bűncselekményeket nem követtem el. Esküszöm! Ártatlan vagyok! Alaptalanul vádoltak meg és megalapozatlan ítéletet hoztak ellenem, ellenünk. Ezt a másodfokú bíróság is megállapította. Volt egy koncepció, ahhoz kellettünk. Magának nem érdekes, hogy a megyei bíróság Kumbor Tibor miatt elfogultságot jelentett be, a megyei főügyészség viszont nem? Kumbor Tibort akarták rács mögé juttatni, ő volt a bika, mi meg a birkák. Egy bikát feltűnő lett volna egyedül elfogni, kellenek birkák is, ezek voltunk mi Redával, akik elkísérték a vágóhídra. (Manai Reda szír állampolgár a per harmadrendű vádlottja – a szerk.)

– Azt is tudja, hogy az akkor már nyugdíjas rendőrtiszt kinek állt az útjában?
– Véleményem szerint a volt főnökének, Molnár Imrének, és az ügyben a vádat képviselő ügyésznek, Imolya Imrének, akik tudomásom szerint régóta jó barátságban vannak. Kíváncsi leszek, hogy az ügyész úr a hatályon kívül helyezést követően lelkiismeret-furdalás nélkül képes lesz-e az állítása szerint bizonyíthatatlan hipotézisét tovább képviselni.

– Ezt az összeesküvés-elméletet már sokszor hallottam, de akkor sem hittem benne és most sem hiszem el. És a tanúk? Az áldozatok? Őket is manipulálták?
– Ez az igazság. Az állítólagos áldozatok és a tanúk folyamatosan változtattak a vallomásaikon. Például az ügy sértettje, B. O. és felesége tanúvallomásai között 140 ellentmondást fedeztem fel én, akinek nincs jogi végzettsége.

– Ők miért tettek volna ilyet?
– Mert egyikükkel üzleti vitám van a mai napig, így akart megszabadulni tőlem, hiszen sok pénzről van szó, és az volt a legegyszerűbb, ha börtönbe juttatnak, mivel tudják, hogy én soha nem hagytam volna, hogy a pénzem elússzon.

– Az ügyüknek még nincs vége, újból kezdődik a büntetőperük. Egyébként pedig nem hiszem, hogy a Magyar Köztársaság ügyésze és bírója koncepciót gyártva ártatlan embereket dug börtönbe...
– Én se hittem el! Minden percben, órában, napon arra gondoltam, hogy jönnek és szólnak, azt mondják, tévedés történt, mehetek. Mellesleg tudnék mondani néhány ügyet, amelyben ártatlan embereket vádoltak meg és ítéltek el, ott van a ...

Testvérével, Manai Redával
– Ugye a móri ügyet akarja mondani? Ne mondja. Jó, hogy lett ez az eset, van mire hivatkozni. Tudja, hogy naponta mennyi ítéletet hoznak? Több százat, ezret. Nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy a magyar igazságszolgáltatás rossz.
– Pedig Magyarországon nincs igazságszolgáltatás, csak jog van, törvények vannak. Az igazság és a jog két különböző dolog. Igazság nincs. Más büntetőügyekben is kiderült, hogy nem az igazi tettes kerül rács mögé. Engem is ártatlanul ítéltek el kilenc évre, amiből 4 év 5 hónapot letöltöttem, közben egy másik bíróság megállapította, hogy az engem is bűnösnek mondott bírói döntés megalapozatlan.

– 2003 nyara előtt jó anyagi körülmények között élt, mi van a vállalkozásaival? Tönkrement? Egyúttal árulja már el, hogy mennyit fogyott?
– Sokat, 28 kilót fogytam. Nagyon megviselt az eljárás. Egyébként nem mentem tönkre, a négy és fél év azonban hagyott nyomokat. Vállalkozásom most is van, és biztosíthatom önt, hogy nemsokára újra fog virágozni az üzletem, úgy, mint négy évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy sok ember nem ezt kívánja nekem.

– Évek óta azt hallom magáról, hogy az arab maffia feje! Ez igaz?
– Én is hallottam, de nem igaz, nem vagyok az arab maffia feje.

Ítélet nincs

2003. július 9-én kezdődött az úgynevezett Kumbor-ügy. Azon a napon kommandósok fogták el a sztárnyomozót és a vád szerinti társait. A Szegedi Nyomozó Ügyészség, illetve a Csongrád Megyei Főügyészségi Nyomozó Hivatala többrendbeli, folytatólagosan elkövetett zsarolással és más bűncselekményekkel vádolta meg Hussein Tamert is. Az ügyben első fokon, még 2005-ben a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) hozott ítéletet: Hussein Tamert 9, Kumbor Tibort és Manai Redát 6-6 év börtönbüntetésre ítélte. A másodfokon eljáró Pest Megyei Bíróság az ítéletet megalapozatlannak mondta ki és hatályon kívül helyezte, egyúttal megállapította, hogy az eljárás rendkívüli módon és indokolatlanul elhúzódott. Az új eljárás lefolytatására a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságot jelölték ki.  – Akkor miért terjedt el?
– Megmondjam? Mert például telente 50-60 takarót osztottam szét a hajléktalanok között. Ők szólítottak főnöknek. De mások is. Tudja, mi, arabok mások vagyunk, mint a magyarok. Én, mi, segítünk egymásnak. Én is mindenkinek segítettem. Ezért is tartottak vezetőfélének, főnöknek.

– Végül árulja el, hogy kik tartottak ki maga mellett a nehéz időszakban, kikben csalódott?
– Sokan kiálltak mellettem! Például polgári ügyeimben a Pintér Ügyvédi Iroda és dr. [namelink name="Szabó Tamás"] ügyvéd úr, a büntetőeljárásban dr. Józsa Edina és dr. Bárándy György, rajtuk kívül Lamper Elek állatorvos, Széplakiné Erzsébet könyvelő, Palotás Tibor végrehajtó, Rumpf László barátom, valamint az egyiptomi nagykövetség konzulja és alkonzulja, dr. Mamdoh Kandil, a Mehelma Ghandi Alapítvány elnöke, dr. Gebriel Dean, Harkai Anikó jó ismerősöm, Abdelmotaled Ahmed jó barátom, Bódi József taxisofőr, dr. Szívós Tamás ügyvéd, Iszajev Idia alias Roma.

Végül legjobb barátom, a fogadott testvérem, vádlott-társam Manai Reda. Őt a bíróság azért ítélte el, mert „mindig velem volt". Mégsem haragudott meg rám, sőt! Olyan, mintha a testvérem lenne. A bíró úr az ítéletnél azt mondta, hogy ő a mai napig nem tudja, mi volt Manai Reda szerepe ebben az ügyben, ennek ellenére hat év börtönre ítélte. Kevesebben vannak, akik ártottak, köztük van a volt élettársam, P. B., aki az ítélethirdetés után közölte velem, hogy kilenc évet nem tud rám várni.

Megértettem és elengedtem. Véletlenül magával vitte a házam berendezési tárgyait is, amiért én feljelentettem, ezért a bíróság előtt fog felelni. N. I. és V. Zs. barátaim és üzlettársaim voltak, de miután börtönbe kerültem, ők ártották a legtöbbet anyagilag nekem és a családomnak. Erről az üzleti vitáról sokan tudnak, és közülük sokan szeretnék, ha újra rács mögött lennék. Közöttük lehetnek olyanok is, akik még bűncselekményt is képesek lennének elkövetni, hogy ez megtörténjen. Például megvernék vagy megveretnék N. I.-t és V. Zs.-t azt a látszatot keltve, hogy a tettes én vagyok. Senkit nem fogok bántani, a vitás ügyeimet a bíróságra bízom!

– Mire számít, ebben az ügyben vissza kell még mennie a börtönbe?
– Továbbra is bízom a független magyar bíróságban, és hogy felmentő ítélet születik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!