Szeged és környéke

2007.11.05. 12:31

Nyilvánosak a jövő évi kötelező-tarifák

Szeged - Meghirdették a jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifákat a biztosítók. A szerződéseket november végéig lehet felmondani, az újak december utolsó napjáig köthetők meg.

Meghirdették a jövő évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifákat a biztosítók. A szerződéseket november végéig lehet felmondani, az újak december utolsó napjáig köthetők meg. A nagy autós biztosítók különböző módon reagáltak, az Allianz díjat csökkentett, de például az Uniqa emel.

A piacvezető biztosítók közül a mintegy 50 százalékos részesedéssel rendelkező Allianz sajtótájékoztatón ismertette a jövő évi kgfb tarifáit. Az 1,8 millió ügyfelére vetítve átlagosan 5 százalékkal csökken az Allianz Biztosítónál a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díja 2008-ban – mondta Salamon Károly elnök-vezérigazgató. Megszűnik az a gyakorlat, hogy az új ügyfelek díja alacsonyabb a meglévőkénél – tette hozzá. Ez utalás volt arra, hogy a múlt évi árkötésekkor sok ügyfelet veszített a biztosító azzal, hogy az újak alacsonyabb díjat élveztek, mint a régiek. A biztosító számítása szerint 500 ezer már meglévő ügyfelük díja csökken, de a többieké sem emelkedik jobban az inflációnál (6 százaléknál). A 180 ezer kötelező és casco biztosítással is rendelkező ügyfelük számára pedig a 10 százalékos együttkötési kedvezmény mellett 5-8 forint literenkénti árkedvezményre jogosító benzinkártyát is adnak. Az on-line kötés akár 25 százalék kedvezményt is hozhat, ehhez azonban az Allianz Direct-en keresztül kell szerződést kötni.

Fotó: Karnok Csaba
A piac második helyén álló Generali-Providencia kommunikációs vezetője, Papp-Váry Borbála az MTI-nek elmondta, hogy az új szerződőket – lakóhelyük szerint – kilenc csoportba sorolják, a meglévő ügyfelek viszont a korábbi területi besorolásban maradnak. Az egyéb feltételek – például a bonus-malus besorolás, az életkor szerinti megkülönböztetés – változatlan marad. Összesített adatot a kommunikációs igazgató nem mondott, de a biztosítás.hu számítása szerint átlagosan 3-4 százalékkal emelte díjait Generali-Providencia.

A kötelező biztosítás díjbevételét tekintve harmadik helyen álló Uniqa Biztosító a kár-infláció mértékével növelte a jövő évi díjait – mondta az MTI-nek Ertl Pál, a biztosító nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja. Ez átlagosan 7-8 százalékos díjemelést jelent, de sok függ a személyes feltételektől (életkor, lakóhely, autó típusa stb.). Ertl Pál úgy véli, a díjemelések elkerülhetetlenek, mivel ezen a piacon egyedül a javítás munkadíja olcsóbb Magyarországon, mint Nyugat-Európában, ugyanakkor a kgfb-díjak jobb esetben is a felét teszik ki az ottaniaknak.

Az internetnél elterjedtebb SMS-re alapozza idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányát a Groupama Biztosító – mondta Kurtisz Krisztián, a társaság nem életbiztosítási ügyvezető igazgatója. Az új értékesítési mód használatát a technikai megoldás elterjedtsége mellett indokolja az is, hogy a Groupama szerint a szolgáltatások versenye helyett sokkal inkább az értékesítési csatornák versenye érvényesül a kgfb-piacon. Az SMS-szerződéskötést 7 százalékos kedvezménnyel is ösztönzi a Groupama.

Akár hétszázezer autós is biztosítót válthat az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány során. A Gfk Hungária felmérése szerint az idén az autósok 21,3 százaléka készül biztosítót váltani – a múlt évi 10,7 százalékkal szemben –, és erre lesz is okuk, mivel az internetes alkuszok számításai szerint az új kgfb-tarifákban találhatók egy a négyhez arányú díjkülönbségek is.

Az MTI alapján összeállította: Hegedűs Szabolcs

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!