Szeged és környéke

2007.11.16. 22:01

Rekreáció felsőfokon

Szeged - Idén tizenöt éve, hogy Szegeden rekreációs szakembereket képeznek. Másfél évtizede – akkor még a testnevelés szakkal párosítva – 12 főre hirdették meg az első évfolyamot, de alig tudták feltölteni a keretet. Manapság a már önálló rekreáció szak 40-50 férőhelyére négy-ötszörös a túljelentkezés.

Horváth Levente

– Háromszáz-négyszáz hallgató végzett Szegeden rekreáció szakon az elmúlt másfél évtized alatt. Egyre piacképesebb a diplománk: szabadidőközpontok, wellnesscentrumok, szállodák keresik a végzőseinket. Sőt manapság már a nagyobb cégek is érdeklődnek a rekreációs szakemberek iránt, szabadidős programjaik szervezéséhez és lebonyolításához, valamint külföldön is sokan vállalnak munkát – beszélt a szak piacképességéről a Szegedi Tudományegyetem Sporttudományi Intézetének adjunktusa, Hegedűs Imréné.

Az indulásakor, 1992-ben büfészaknak tartott rekreációs képzés ma népszerű a felvételizők körében: negyven-ötven helyre négy-ötszörös a túljelentkezés. Másfél évtizede még alig tudták feltölteni a 12 fős létszámot.

A rekráció több a testmozgásnál. Fotó: Segesvári Csaba
– A négy éve önálló szakként is felvehető rekreáció szakon három évig tart az alapképzés. Ezt követi az egyéves felsőfokú szakirányú továbbképzés. Jelenleg személyi edző szakágra lehet jelentkezni, jövő februártól pedig animátor és wellness-instruktor specializáció is indul – árulta el az adjunktus.

Animátori oklevelek

Harminc szegedi testnevelés-rekreáció szakos hallgató idén gyakorlati animátor továbbképzésen vehetett részt – a felsőoktatási intézmények és a helyi gazdasági szereplők együttműködése elnevezésű pályázat keretében –, amelyhez kiemelt ösztöndíj is járt. A projekt minap tartott záró rendezvényén a hallgatók megkapták az animátori oklevelüket.

A hallgatók fitneszklubokban, szabadidőközpontokban, edzőtermekben és a városi sportigazgatóságon töltik szakmai gyakorlatukat, ahová később vissza is hívják őket dolgozni. Jó néhány kiváló sportoló, így a négyszeres duatlon-világbajnok Csomor Erika és a hatszoros kick-box világbajnok, Pesuth Rita is a szegedi rekreáció szakon végzett.

– A legtöbben el tudunk helyezkedni a szakmában, hiszen egyre több városban alakítanak ki szabadidős klubokat és rekreációs központokat – mondja az idén diplomázott Szaniszló Eszter. – Ugyanakkor sokan vagyunk, akik külföldön próbálnak szerencsét: magam is hamarosan Dominikára utazom, ahol egy szállodában személyi edzőként alkalmaznak.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!