Szeged és környéke

2007.11.16. 21:59

Szeged profitált a legtöbbet a panelprogramból

Szeged - Szigorúbb feltételekkel írja ki a szakminisztérium jövő év elején a panelrekonstrukciós pályázatot. Erősebben ellenőrzik a közbeszerzéseket és a kivitelezés minőségét. A megyében eddig Szeged profitált a legtöbbet. Továbbra is segít a szegedi lobbi.

A panelrekonstrukciós programban 2001 és 2006 között – az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint – országszerte 820 ezer lakás közül mintegy 190 ezer lakói kaptak összesen 35 milliárd forint állami támogatást. Ebből Csongrád megyében 381 pályázat nyomán 14 ezer lakás nyert összesen mintegy 3,8 milliárd forint állami támogatást. A megyéből a nyertes pályázatok döntő többségét, 350-et a szegedi önkormányzat nyújtotta be, több mint 13 ezer lakás rekonstrukciójára. Ehhez az állam közel 3,6 milliárd forinttal járult hozzá. Ezek közül megközelítőleg 5900 lakás felújítása fejeződhetett be, amelynek az az oka, hogy a benyújtott pályázatok közel 80 százaléka 2005-ben, illetve 2006-ban érkezett.

– Büszke vagyok rá, hogy erős volt a szegedi lobbi, hiszen a polgármester úrral naponta egyeztetünk. Ezután is odafigyelek, hogy a szegedi pályázatok sikerrel szerepeljenek – fogalmazott [namelink name="Ujhelyi István"], a szaktárca illetékes államtitkára, szegedi országgyűlési képviselő. Utalt csütörtöki cikkünkre, amelyben szegedi cégvezetők a panelfelújítási piacon tapasztalt, a minőség rovására menő árversenyről beszéltek. Elmondta, a pályázati rendszer felülvizsgálatakor ezeknek a panaszoknak a kiküszöbölésére is törekszenek.

A feltételeket tehát átalakítják. Ennek további oka az energiaárak növekedése, a hatékonyabb forrásfelhasználás, valamint az uniós „zöld könyv". (Utóbbi azt jelenti, hogy 2009-től kötelező minden lakáshoz energiafelhasználási bizonylatot adni adásvételkor.) Ezért szigorúbb lesz a pályáztatás, a versenyeztetés és a kivitelezés ellenőrzése, valamint a minisztérium egyeztet a távhőszolgáltatás versenyképességének javításáról is. Ezért a véglegesített feltételekkel várhatóan csak jövő év elején írnak ki új pályázatot. A jövő évi költségvetésben 10 milliárd forintot terveznek a panelpályázatok állami támogatására.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!