Szeged és környéke

2007.11.20. 22:44

Szerdán kezdődik a fegyelmi eljárás Török Márk ellen

Szeged - Ma kezdődik a fegyelmi eljárás az SZTE hallgatói önkormányzatának elnöke, Török Márk ellen. Az EHÖK kiáll a vezetője mellett, aki szerintük egyetempolitikai támadás áldozata. Az egyetemi sajtószóvivő felháborítónak nevezte, hogy Török a nyilvánosság bevonásával és az ügy politikai síkra terelésével megpróbálja előre befolyásolni a független tanács munkáját.

Gonda Zsuzsa

Ma reggel kezdődik [namelink name="Török Márk"], a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökének fegyelmi tárgyalása a jogi karon. A diákelnök tegnap a rektori hivatal előtt tartott tájékoztatón minden érdeklődőt meghívott az eseményre.

[namelink name="Török Márk"] bizalmi szavazást kért maga mellett. Az EHÖK megerősítette posztján Fotó: Segesvári Csaba
Korábban megírtuk: az EHÖK-elnök elleni fegyelmit Badó Attila, a hallgatói önkormányzatok felügyeletével megbízott rektorhelyettes indítványozta. Az alapos gyanú szerint az EHÖK elnöke az egyetem hatályos szabályzatát figyelmen kívül hagyva intézkedik a hallgatói normatíva terhére egyes hallgatói támogatások, így különösen a szociális ösztöndíjra jogosultság megítélésében, egyetemi és hatósági engedély nélkül végeztetett felújítási munkákat a BTK épületében, emberi méltóságot sértő módon próbálta meg akaratát a sportközpont vezetőjére rákényszeríteni. A vádak között szerepel az is, hogy a TIK épületében a szabályok és felszólítások ellenére is dohányzott. A tegnapi tájékoztatón Ament Balázs EHÖK- alelnök reagált a vádpontokra. A szociális támogatásokról elmondta: az egyetem közalkalmazottai gyakorolnak törvényességi felügyeletet a támogatásokkal kapcsolatban és intézkednek a kifizetésekről. Mivel az egyetem utalta a novemberi ösztöndíjakat, a diákönkormányzat feltételezi, hogy azt az intézmény törvényesnek találta.

A pince zárva van

Szerettük volna tegnap megnézni a bölcsészkar pincéjét, hogy saját szemünkkel lássuk: építkeznek-e, történtek-e felújítások a korábban raktárként használt helyiségben. A pincét azonban zárva találtuk. Almási Tibor bölcsészkari dékán közölte: ha lezárul a fegyelmi ügy, lemehetünk. Addig azért nem, hogy semmilyen irányba ne befolyásoljuk a bizottság munkáját. Korábban megírtuk: hallgatók szerint építkeztek a pincében, Török azt mondta, csak kitakarították.  Lapunk úgy tudja, a szociális ösztöndíj szabályait az egyetem szervezeti és működési szabályzata szerint egy oktatókból és hallgatókból álló bizottságnak (Egyetemi Hallgatói Juttatási és Térítési Bizottság) kellett volna kidolgozni. A diákvezért azzal gyanúsítják, hogy a bizottság összehívásának lehetetlenné tételével maga dolgoztatta ki azt. A kétszáz pontos rendszer egyébként hozzáférhető az EHÖK honlapján. E szerint 100 pont adható a havi jövedelemtől függően, további 80 a jövedelemtől független tényezőkért – például 25 pontot ér, ha a pályázónak nyugdíjas az eltartója, 40-et, ha a diák öneltartó – és „mérlegelés alapján adható" még 20 pont.

A tegnapi tájékoztató meghívójában az EHÖK elnöksége és választmánya kijelenti, hogy „a hallgatói autonómia elleni súlyos támadást a hallgatói mozgalom minden erejével vissza fogja verni."

– Minden okunk megvan azt feltételezni, hogy egyetempolitikai támadás indult Török ellen. Az EHÖK-elnök bizalmi szavazást kért maga mellett, amit ellenszavazat nélkül 32 igen és 6 tartózkodás mellett meg is kapott – mondta az alelnök. A hallgatói önkormányzat tegnap is kifejezte támogatását, körülbelül harmincan jöttek el a Dugonics térre.

Tizenhat szavazat

Az egyetemi szenátus 49 tagból áll, ebből 16-an hallgatók. Az egyetem vezetőinek nem érdeke összeveszni a diákok képviselőivel, mert ha ők együtt szavaznak, akár lehetetlenné tehetik az egyetem működését.  Az egyetem Keczer Gabriella sajtószóvivő útján visszautasította a politikai támadás vádját. – Rendkívül felháborítónak tartjuk, hogy egy független fegyelmi tanács eljárásának megkezdése előtt [namelink name="Török Márk"] a nyilvánosság bevonásával és az ügy politikai síkra terelésével megpróbálja előre befolyásolni a tanács munkáját – fogalmazott. A szóvivő szerint az egyetem vezetése tételesen tudná cáfolni Török állításait, az igazság kiderítése azonban a független fegyelmi tanács feladata. Badó Attiláról elmondta: 2006-ban megkapta a szegedi EHÖK Hallgatói Mozgalomért Emlékérmét, és több alkalommal elnyerte az év oktatója címet, tehát „nem a hallgatói önkormányzatok ellenségeként ismert."Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!