Szeged és környéke

2007.11.20. 22:10

Tettes nincs, csak bejelentés

Elmeszakértővel is megvizsgáltatta magát egy idős szegedi asszony, amivel azt akarta elérni, hogy a rendőrök elhiggyék, nincs üldözési mániája, és a lakásában tényleg többször megfordultak betörők.

– Félek. A lakásomba az elmúlt években többször is betörtek, legutóbb vasárnap. A tettesek könyveket, ágyneműszövetet, aranygyűrűket vittek magukkal, és volt, amikor semmit, csak felborítottak néhány bútort, megrongáltak ajtókat és ablakokat. Arra tudok gondolni, hogy mindez azért történik, mert folyamatosan rettegésben akarnak tartani. Az lehet a céljuk, hogy eladjam a lakást – kezdte már három éve tartó kálváriáját Gergely Sándorné, aki arra viszont nem válaszolt, hogy mindez kinek állhat az érdekében.

Tiszta tudat – bizonyítja a szakvélemény Fotó: Miskolczi Róbert
A második emeleti szegedi panellakásban egyedül élő nyolcvanéves asszony azt mondta, tudja, hogy története hihetetlennek tűnik, mégis igaz.

Valóságtól az életszerűtlenig

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a hatályos adatvédelmi törvényre tekintettel a konkrét ügyről nem nyilatkozhatott. [namelink name="Tuczakov Szilvána"] általánosságban azonban elmondhatta, hogy a rendőrség a bejelentéseket kellő komolysággal kezeli, a szükséges intézkedéseket minden esetben megteszi. Amennyiben bármiféle jogsértés, szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúja merül fel, megindítják az eljárást. Ha egy ügy lefolytatása nem a rendőrség hatásköre, intézkednek annak az illetékes szervhez történő eljuttatásában. A rendőrség azokat az ügyeket is kivizsgálja, amelyek életszerűtlennek tűnnek.  – A rendőrök azt hitték, bolond vagyok. Ezt így nem mondták ki, de éreztem, láttam rajtuk, hogy erre gondolnak. Egyikük meg is kérdezte, nincs-e üldözési mániám – folytatta Gergelyné.

Az idős nő éppen emiatt döntött úgy, hogy megvizsgáltatja magát elmeszakértővel. Október 26-án felkereste a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinika szakrendelését. Azt mondta, mindenekelőtt saját magát akarta megnyugtatni, ha valami „baja" van, legalább megtudja, és kezelteti magát.

A vizsgálat végén azt mondta neki a szakorvos, hogy sok hasonló korú, sőt még a fiatalabbak is irigyelhetik. A „leletre" az került, hogy „Tiszta tudat". És az is: „Pszichiátriai kezelést nem igényel."

Gergely Sándorné csak szűkszavúan beszélt a betörésekről. Annyit mégis elárult, hogy a tettes vagy a tettesek általában éjjel jutottak be a lakásába, de volt olyan is, amikor távollétében mentek be. A rendőrség azonban eddig nem bukkant sem a betörők, sem az eltűnt tárgyak nyomára.

– Újabb és újabb zárakat szereltettem fel a bejárati ajtóra, másnak nincs kulcsa hozzájuk. A lányom is nagyon félt, kérte, költözzek oda hozzájuk. De nem akarom itthagyni ezt a lakást, ahol kilenc évig a férjemmel együtt, halála óta pedig egyedül élek – mondta Gergely Sándorné.

Igaz történet

Néhány éve egy szegedi nő feljelentést tett a városi rendőrkapitányságon. Azt állította, hogy a mikor hazaér, nem úgy és ott talál meg különböző tárgyakat, ahol és ahogy azt hagyta. A rendőrök nem nagyon hittek neki. Ám a fiatalasszony annyira kitartó volt, hogy a nyomozók és a technikusok újra alaposan átvizsgálták a lakást. Meglepetésükre a fotóalbumban egy, a feljelentőt ábrázoló képen emberi testnedveket találtak. Kiderült, a nő volt szerelme járt vissza az asszony lakásába egy, a tulajdonos engedélye nélkül lemásolt kulccsal.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!