Szeged és környéke

2007.11.30. 13:46

Változik a traumatológiai ellátás Szegeden

Szeged - A traumatológiai klinikán műtenek ezután minden baleseti sérültet Szegeden. A kórházi baleseti sebészet eszközeit elvitték, akire újabb műtét vár, átszállítják a klinikára. A műtétek áthelyezésének közvetlen oka az, hogy nem volt elég műtősnő a kórház baleseti sebészetén.

Tombácz Róbert

Kedden volt az utolsó ügyelet és operációk sem lesznek a volt II. kórház baleseti sebészetén, a szegedi traumatológiai klinika B-részlegében. Az egészségügyi integráció egyik lényeges célja, hogy a párhuzamos ellátásokat megszüntetik, azonos ellátásból nem üzemeltetnek két telephelyet – magyarázta Simonka János Aurél a változást.

A traumatológiai klinika vezetője elmondta: a műtétek áthelyezésének közvetlen oka az, hogy nem volt elég műtősnő a kórház baleseti sebészetén. Ezért a héten onnan át is szállították az új klinikára a traumatológiai műtő műszereit, eszközeit – amelyeket egyetlen más orvosi szakma sem használ. A professzor hozzátette: a klinika akut traumatológiai műtőjének felújítása a héten befejeződik, azaz bővül a műtéti kapacitás. Jobb és több eszközzel, nagyobb háttérszemélyzettel magasabb szintű ellátást kaphatnak a klinikán a betegek.

A kórházi traumatológia feladatai megváltoznak: mivel az ügyeletek és a műtétek is a klinikán történnek, a 26 aktív és 10 krónikus kórházi ágyon ezután csak ápolási és rehabilitációs feladatokat látnak el. Akikre újabb műtétek várnak, azokat mentővel szállítják át a klinikai traumatológiára.

A kórházi SBO főként belgyógyászti ellátást nyújt majd. Hogy az ápolási, rehabilitációs feledatokat is az új klinikán végezhessék, bővíteni kellene a traumatológai klinika férőhelyeit, de ebben a kérdésben egyelőre nem történt előrelépés.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!