Szeged és környéke

2007.11.04. 21:33

Vegyes forgalmú lesz a szegedi Gutenberg utca

Szeged - Bővül Szeged belvárosa, a Gutenberg utcát vegyes forgalmúvá alakítaná az önkormányzat. Az utca főleg a gyalogosoké lenne, de autóval is be lehetne hajtani. Ezt a megoldást tőlünk keletebbre és nyugatabbra is alkalmazzák. A védett fasor sorsa még kérdéses.

Gonda Zsuzsa

Bővítené Szeged belvárosát az önkormányzat. Követnék azt a nemcsak nyugat-európai, de például Temesváron is alkalmazott trendet, mely szerint a tisztán gyalogos övezeteket vegyes forgalmú utcák keretezik. Az első ilyen utca a Gutenberg lesz. Az önkormányzat távlati tervei között szerepel az autómentes belváros. (Erről bővebben keretes írásunkban.)

Autómentes belváros szakaszosan

Korábban megírtuk: autómentes szegedi belvárost szeretne az önkormányzat. Kerékpárosokat, gyalogosokat, elektromos meghajtású tömegközlekedési eszközöket engednének csak a Tisza Lajos körúton belülre. Autómentes lenne a Belvárosi híd is, ennek azonban feltétele a harmadik híd megépítése. A zöld belváros húsz év alatt szakaszosan valósulna meg.

Kis túlzással a gyalogosoknak mindent szabad majd a Gutenbergben, az erre sétálók teljes szélességében használhatják az utcát, de behajthatnak majd az autósok is – ez kényelmes az itt lakó gépkocsi-tulajdonosoknak. Felújítják a burkolatot, a járda és az úttest szintkülönbsége eltűnik. Nem lesz útpadka, de mégis meg lehet majd különböztetni a járdát és az utat – előbbi díszburkolatot kap.

A parkolók változatos, kanyargós kialakításával a tervezők gondoskodnak arról, hogy ne lehessen nyílegyenesen végigszáguldani a Gutenbergen. Parkolóból különben nem lesz nagyon sok, így csak azért, hogy letegyék az autót, nem lesz érdemes behajtani, de a célforgalmat és az ott lakókat kiszolgálja. A járdán parkolást zöld sávval, vagyis sövénnyel akadályozzák.

A Gutenberg utcában az útpadkát is megszüntetnék. Fotó: Miskolczi Róbert
A tervet ismertető [namelink name="Nagy Sándor"]tól arról érdeklődtünk, a jellemzően lakóházakból álló utca átváltozik-e ez után üzletek utcájává. Az alpolgármester szerint a belváros terjedésével egyébként is végbemehet a folyamat, de inkább fordítva szokott zajlani: megjelennek az üzletek, megnő az utca forgalma, felmerül az igény a felújításra, a funkció átalakítására. A Gutenberg utca Tisza Lajos körút felőli végén az épületek földszintjén egyébként már most is vannak üzletek.

Később más utcák is sorra kerülhetnek. Azért kezdik a Gutenberggel, mert a szakemberek ezt találták a legrosszabb állapotúnak. Mellette szól a zsinagóga is – Szeged egyik látványosságához ne vezessen töredezett út.

A tervek ugyan készülnek, de mint megtudtuk, forrás egyelőre nincs. Az önkormányzat keresi a pályázati lehetőségeket is, és kisebb részben a magántőkére is számít. A Gutenberg átalakítása néhány százmillió forintba kerülne.

Japánakácok – szeretik is meg nem is

A Gutenberg utcát japánakácok díszítik. A fasor védett. A változtatásokról szóló lakossági fórumon kiderült, az utcában élők szélsőségesen gondolkodnak az akácokról. Van, aki mindet megtartaná, más azt akarja, tűnjön el az egész fasor. A fák ellen az a kifogás, hogy gyökerük több pincébe benyomult, máshol felnyomták az aszfaltot. Sokakat zavar a fák bőséges termése is. Az akácok sorsáról egyelőre nincs döntés.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!