Szeged és környéke

2007.11.04. 19:24

Zsúfolt gyógyfürdők a hétvégén

Szeged - Szabadidejükben sokan fürdőbe menekülnek a hideg, nyirkos idő elől. A szauna a legkedveltebb kikapcsolódás, de az élmény-, a termál- és a gyógymedencék is zsúfolásig megteltek Szegeden és a környékbeli településeken a hét végén.

Kancsár Tímea

Gyönyörű látvány a naplemente. Főleg akkor, ha medencében lubickolva csodálhatjuk a sárga és a piros színekben pompázó égitestet, melynek sugarai beszűrődnek az ablakon és „befestik" a vizet, ahogyan ezt az algyői Borbála fürdőben láttuk a hét végén.

Markó Viktória Papy Bélával (elöl) sakkozott a szegedi Anna fürdőben. Fotó: Frank Yvette
– A hideg hónapokban majdnem minden héten be van ütemezve a fürdőlátogatás. A mindennapi rohanás után jól esik a kikapcsolódás, és a csípőprotézisem miatt az orvosok is javasolják az úszást és a vízi tornát – magyarázta Szatmári Lászlóné, nyugdíjas gyógyszerész, aki párjával, Varga Józseffel éppen kijött az infrakabinból, amit háromszáz forint egyszeri pótdíj ellenében használhattak. Az élménymedencébe készültek, ahol a talp- és hátmasszírozó vízsugár volt a kedvencük. Utána, a 38-39 fokos termálvizes ülőmedencébe pihentek.

A 31 éves, vásárhelyi Zomboriné Albert Henriett és barátnője, a 39 éves Ambrus Anna is a fürdő kellemes adottságait élvezte. Évente egyszer találkoznak, ilyenkor mindig vizes programmal is készülnek, mert Anna erdélyi, és náluk nincs lehetőség ehhez hasonló pihenésre. Mindketten most jártak itt először.

Egészséges gyógyvíz

Az újszegedi Gyógy- és Termálfürdő nevezetes Dóra-vize 72 fokosan, 1200 méterről tör fel. Lehűtése után, fürdőkúra alkalmazásával számtalan betegség gyógyítására alkalmas. Bőr, idegrendszeri és mozgásszervi panaszokat kezelhetnek vele. A mórahalmi, 660 méter mélységből feltörő, 39,5 fokos, alkáli-hidrogén-karbonátos vizet is hasonló megbetegedésekre alkalmazzák.

– Augusztus után a szeptember „pangós" hónap. Az iskolakezdés és egyéb teendők kerülnek előtérbe. Októberben, amikor beköszönt a hideg, újra érezhetővé válik az érdeklődés a fürdő- és a wellness-szolgáltatások iránt. Az úszó-, a termál- és az élménymedence, illetve a gyermekpancsoló kihasználtsága maximális, jelenleg is telt ház van – mondta Zsura Zoltán, a Borbála fürdő vezetője, akitől azt is megtudtuk, a legnépszerűbb szolgáltatások közé tartozik, a lávaköves masszázs, melyet felmelegített bazalt kövekkel és kavicsokkal végeznek a szakemberek. A pihentető élmény, halk zene mellett, másfél óráig tart és 3500 forintba kerül. Ezzel szemben a szintén közkedvelt mézmasszázs hétszáz forint és csak öt-hét perces, mégis a legintenzívebb. A masszőr, a kezére tapadt megkeményedett mézzel kimasszírozza a nem kívánt csomókat. Az édességgel történő kényeztetést az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben is kedvelik a vendégek. Az energetizáló kávézaccos masszázst különösen élénkítőnek tartják. A Caracalla-kádban pedig, nyaktól egészen a talpig, apró befúvókból érkező vízsugár masszíroz, miközben kisméretű lámpák segítségével fényterápiát is kap a testünk.

Fürdőlátogatásunk következő állomása a szegedi Anna Gyógy-, Termál- és Élményfürdő volt. A hideg évszak hatása itt is érezhető: sokan választották kinti programok helyett a meleg gyógyvizet, melynek hidrogén-karbonátos összetétele az ízületi bántalmaktól kezdve a nőgyógyászati panaszokig számtalan betegségre lehet gyógyír.


– Októberben megjelentek a „törzsszaunázók" is. A fürdő termálvizes oldalán egy finn szauna, a wellness részen pedig aroma- és bioszauna, illetve infra- és gőzkabin két hideg vizes csobbanóval, élménymedencével, klasszikus jakuzzival és pezsgőággyal várja a vendégeket – részletezte a lehetőségeket Lakó Gábor, a fürdő vezetője, aki arról is tájékoztatott: ha a wellness és a termál oldalt is igénybe kívánjuk venni, akkor 1700 forintos teljes jegyárral megtehetjük. Mindennap 11 és 3 óra között húsz százalék kedvezményt vehetünk igénybe a jegyárakból.

– Az orvosom azt mondta: az lenne a legjobb, ha a vízben élnék. Nyáron a Sárgára és a Laposra járunk, de ilyenkor a hidegben, körülbelül hetente kétszer jövünk a fürdőbe – érvelt a nyugdíjas, szegedi Dávidné Ördög Jusztina, aki testvérével Papp Gyulánéval lubickolt a kör alakú gyógymedencében. A 37 fokos vízben a 13 éves Markó Viktória sakkozott nagymamájának kedvesével, Papy Bélával, aki nyáron a Tiszán szokott motorcsónakázni, de télen szinte naponta a fürdőbe jár. A fiatal lány most sajátította el a játék szabályait, mindenképpen győzni szeretne.

A szegedi Szűts Tamás és a sógora, Fehér James a gyermekpancsoló mellett állnak, miközben várják, hogy feleségük kijöjjön a szaunából, nézik gyermekeiket, milyen nagy élménnyel játszanak a pancsolóban. Nyáron a balatoni nyaralóban töltik szabadidejüket, de télen egy hónapban egyszer a fedett meleg vizes pihenést választják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!