Szeged és környéke

2008.01.06. 20:02

Adóváltozások, 2008

A januártól érvényes adózási szabályok szerint a havi 85-220 ezer forintot keresők nettó jövedelme emelkedik, vagyis az ebbe a jövedelemkategóriába tartozók változatlan bér mellett is valamivel többet vihetnek majd haza az idén.

A személyi jövedelemadó-kulcs 18 százalékos, illetve 36 százalékos mértéke nem változik, de módosul az adójóváírás rendszere. A kiegészítő adójóváírás megszűnik, mértéke továbbra is az adóévben megszerzett bér 18 százaléka, havi felső értéke azonban 9000-ről 11 ezer 340 forintra emelkedik, és évi 1 millió 250 ezer és 2 millió 762 ezer forint között fut ki.

Az étkezési hozzájárulás adómentes értékhatára a hideg élelmiszer esetében ötezerről hatezerre, a meleg étel esetében tízezerről tizenkétezer forintra nő, az iskolakezdési támogatás adómentes értékhatára a mindenkori minimálbér harminc százalékára emelkedik.

Módosulnak egyes kedvezmények is: megszűnik a lakásszerzési kedvezmény, a lakások átruházásából származó jövedelem ugyanakkor rövidebb ideig, öt évig lesz adóköteles.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!