Szeged és környéke

2008.01.23. 16:14

Családi pótlék: vacsora vagy pelenka

Szeged - Nőtt a családi pótlék összege, de kérdés, mire elég e támogatás. Változás a múlt évhez képest, hogy a juttatást ezentúl az államkincstár fizeti ki az arra jogosultaknak. Csongrád megyében összesen 114 munkahelyi kifizetőhely helyett a hónap 3. vagy 10. napjáig az államkincstár utalja a gyermekeseknek a családi pótlékot.

Újszászi Ilona

– Nem az állam feladata, hogy a család helyett eltartsa a gyerekeket. Ezért elfogadható mértékűnek tartom a családi pótlékot, de csak akkor, ha mindkét szülő keres. Például a gyes időszakában szűkösen élnek a gyerekes családok – véli Lele Brigitta. Három gyermeket nevelő családjukban eddig 44 ezer 700 forint családi pótlékra számíthattak, ami januártól 48 ezer forintra nőtt. Ez náluk legfeljebb a két iskolás és az ovis kicsi havi ebédpénzére, illetve a különböző fejlesztő foglalkozások díjára elegendő.

Fiatal szegedi anyukák futnak a pénzük után.
Fotó: Schmidt Andrea

Segítség a gyermek neveléséhez a családi pótlék. Eddig a támogatásra jogosultak harmada vette fel a munkáltatójánál a pénzt, a többieknek korábban is az államkincstár utalt. A cégek idén több lépcsőben vonulnak ki a rendszerből. Először, most januártól a 100-200 embert foglalkoztatók, februártól a 2-500, majd márciusban az ennél is nagyobb cégek. A sorozat végén Csongrád megyében összesen 114 kifizetőhelyet számolnak föl – tudtuk meg Sztán Györgytől. A Magyar Államkincstár regionális hivatala családtámogatási osztályának vezetője hangsúlyozta: a folyószámlára minden hónap 3. munkanapjáig utalják a juttatást, míg a postai kifizetés a 10. napon esedékes.

– Még a vacsorát, vagyis napi egy otthoni étkezést se fedez a családi pótlék – jelenti ki Éva, aki négy gyerekéről egyedül gondoskodik. A főállású anya elárulta: havi bevételeik 40-50 százaléka a családi pótlék, s bizony megesett, hogy a közüzemi számlák kifizetésével „sakkozott", vagy egy-két napig koplalt, hogy legalább a gyerekek jóllakhassanak.

A családi pótlék mértéke január elsejétől egygyermekes család esetén 12 ezer 200, egygyermekes egyedülálló szülő esetén 13 ezer 700 forintra módosult. Összehasonlításként két adat: az egykét nevelgető család – információnk szerint – például Ausztriában 123 eurót (mintegy 31 ezer forint), Szlovákiában 540 koronát (közel 4000 forint) és ezzel közel azonos mértékű adókedvezményt kap.


– A havi pelenka- és tápszeradagra se elegendő a családi pótlék – jellemzi helyzetüket Kancsár Orsolya, aki ugyancsak színész férjével egyetemben négyéves „nagylányukról" és másfél éves kisfiukról gondoskodik. A gyereknevelés költségeinek érzékeltetésére azt is elmesélte, hogy minden évszakváltás új gyerekcipőt is jelent: például lányuk téli csizmája 15 ezer forintba került.

A változás haszna

Az államkincstár egységes adatbázisának is köszönhető, hogy megszűnik több millió forintnyi jogtalan kiutalás. Az is változás, hogy nem a gyermeküket váró pároknak kell jelezniük jogosultságukat, hanem a rájuk vonatkozó dokumentumokat automatikusan küldi a hivatal. A jogosultak köre úgy bővült, hogy az a fiatal is fölveheti a családi pótlékot, aki elhagyta a szülői házat, 23 évesnél fiatalabb, de még a közoktatásban tanul. A változás garantálja, hogy azok is biztosan megkapják majd e juttatást, akiknek a munkahelye időközben megszűnt.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!